Voditelj summita o klimi bit će direktor naftne firme iz Emirata

Ujedinjeni arapski emirati su priopćili da će ovogodišnjim summitom o klimi COP28 predsjedati direktor državnog naftnog giganta Abu Dhabi National Oil Companyja, čime su zabrinuli aktiviste koji strahuju da će ta velika industrija preuzeti globalni odgovor na krizu zaštite okoliša.

Sultan al-Jaber, također ministar industrije i tehnologije UAE-a i njegov izaslanik za klimu, pomoći će u sastavljanju agende te međuvladinim pregovorima i postizanju konsenzusa. UAE, jedan od vodećih izvoznika nafte skupine OPEC, bit će druga arapska država domaćin konferencije o klimi nakon Egipta 2022.

Aktivisti i neka izaslanstva kritizirali su COP27 tvrdeći da su proizvođači fosilnih goriva “razvodnili” ambicije vezane za smanjenje emisije štetnih plinova, iskoristivši razumijevanje Egipta, zemlje izvoznice plina i primateljice financijske pomoći od zemalja Zaljeva.

Egipat je to odlučno odbacio. Aktivisti smatraju da je imenovanje al-Jabera “težak udarac” nastojanjima da se svijet riješi ovisnosti o fosilnim gorivima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...