Cestitka_Uskrs

Vraća se El Niño, uzrokovat će snažan porast globalnih temperatura i dovesti do neviđenih toplinskih valova

Povratak klimatskog fenomena El Niño tijekom ove godine uzrokovat će snažan porast globalnih temperatura i dovesti do neviđenih toplinskih valova, upozorili su znanstvenici.

Prve prognoze sugeriraju da će se El Niño vratiti tijekom 2023. godine, pogoršavajući ionako ekstremne vremenske uvjete diljem svijeta i čineći vrlo vjerojatnim da će svijet prijeći 1.5 stupnjeva Celzija zagrijavanja iznad predindustrijske razine. Najtopliju godinu u zabilježenoj povijesti – 2016. – potaknuo je veliki El Niño, piše The Guardian, a donosi Index.

To je dio prirodne oscilacije potaknute temperaturom oceana i vjetrovima u Pacifiku, koji se kreće između El Niña, njegovog hladnijeg pandana La Niñe i neutralnih uvjeta. Posljednje tri godine vidjeli smo neobičan niz posljedica La Niñe.

Novi rekord 2024.?

Već sad se predviđa da će ova godina biti toplija od 2022., koju globalni skupovi podataka rangiraju kao petu ili šestu najtopliju godinu u povijesti. Ali El Niño se javlja tijekom zime na sjevernoj hemisferi i potrebno je nekoliko mjeseci da se osjeti njegov učinak zagrijavanja, što znači da je vjerojatnije da će se 2024. postaviti novi globalni temperaturni rekord.

Staklenički plinovi koje emitiraju ljudske aktivnosti do danas su povisili prosječnu globalnu temperaturu za oko 1.2 stupnja. To je već dovelo do katastrofalnih učinaka diljem svijeta, od velikih toplinskih valova u SAD-u i Europi do razornih poplava u Pakistanu i Nigeriji, u kojima su stradali milijuni ljudi.

“Vrlo je vjerojatno da bi nas sljedeći veliki El Niño mogao odvesti preko granice od 1.5 stupnjeva. Vjerojatnost da će prva godina u sljedećem petogodišnjem razdoblju biti na 1.5 stupnjeva sada je oko 50:50”, rekao je profesor Adam Scaife, voditelj dugoročne prognoze u UK Met Officeu, te nastavio: “Znamo da će utjecaji El Niña postati jači i to treba dodati učincima samih klimatskih promjena koji neprestano rastu. Ako spojimo te dvije stvari, vjerojatno ćemo imati neviđene toplinske valove tijekom sljedećeg El Niña.”

Fluktuirajući utjecaji ciklusa El Niño-La Niña mogu se vidjeti u mnogim regijama svijeta, rekao je Scaife: “Znanost nam sada može reći kada će se te stvari dogoditi mjesecima unaprijed. Stoga to doista trebamo koristiti i biti spremniji, od jačanja hitnih službi do toga koje usjeve saditi.”

“Ekstremno vrijeme koje je vladalo 2021. i 2022. postat će beznačajno”

Profesor James Hansen sa Sveučilišta Columbia u New Yorku i njegovi kolege nedavno su izjavili: “Smatramo da će 2024. vjerojatno biti najtoplija godina u povijesti. Malo je vjerojatno da će se trenutna La Niña nastaviti i četvrtu godinu. Čak bi i mali ritam El Niña trebao biti dovoljan za rekordnu globalnu temperaturu. Smanjenje onečišćenja zraka u Kini, koje blokira sunce, također povećava zagrijavanje.”

Iako je jasno da će El Niño pojačati ekstremne vremenske uvjete, znanstvenici još raspravljaju o stupnju pogoršanja.

Profesor Bill McGuire s University Collegea u Londonu kaže: “Kada El Niño stigne, ekstremno vrijeme koje je vladalo 2021. i 2022. postat će beznačajno.” Profesor Tim Palmer sa Sveučilišta u Oxfordu rekao je sljedeće: “Korelacija između ekstremnog vremena i globalne prosječne temperature nije toliko jaka, ali termodinamički učinci klimatskih promjena učinit će anomalije izazova El Niño ekstremnijima.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...