Cestitka_Uskrs

Vrhovni sud: Hrvatski sudovi ovlašteni odlučivati o odlukama iz DR Konga

O slučaju hrvatskih državljana koji su od početka prosinca u pritvoru u Zambiji zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga i u četvrtak se oglasio Vrhovni sud te potvrdio da su hrvatski sudovi bili ovlašteni odlučivati u tom postupku.

Hrvatski sudovi bili su ovlašteni odlučivati u postupku priznanja stranih sudskih odluka iz Demokratske Republike Kongo, potvrdio je u četvrtak glasnogovornik Vrhovnog suda RH Željko Pajalić.

– U vezi s jučerašnjom izjavom Predsjednika Vrhovnog suda, priopćuje se da je došlo do pogreške na način da je Predsjednik zamijenio Demokratsku Republiku Kongo (ranije Zair) s Republikom Kongo (ranije Kongo Brazzaville). Obzirom da Demokratska Republika Kongo nije pristupila Konvenciji o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem sastavljene u Haagu 29. svibnja 1993., to onda proizlazi da su hrvatski sudovi bili ovlašteni odlučivati u postupku priznanja stranih sudskih odluka iz Demokratske Republike Kongo, koje se odnose na institut posvojenja, pozivom na odredbe Zakona o međunarodnom privatnom pravu.

Međutim, kako su uočene pravne praznine u reguliranju međunarodnog posvojenja, i kao posljedica toga, različito postupanje sudova u ovakvim predmetima, Predsjednik je izdao Preporuku općinskim sudovima s ciljem poboljšanja koordinacije između sudova i nadležnog Ministarstva. Sadržaj Preporuke ćemo objaviti na mrežnim stranicama našeg suda nakon što Preporuka bude dostavljena općinskim sudovima.

Predsjednik je, također, danas održao sastanak sa ministrom Ivanom Malenicom na kojem je zaključeno da treba pokrenuti zakonodavnu inicijativu koja bi dovela do izmjena i dopuna nekoliko zakona kako bi se u ovakvim postupcima osigurala veća kontrola postupanja državnih tijela i osigurao najbolji interes djece. U okviru svoje dužnosti kao najvišeg organa sudske uprave Predsjednik poduzima i druge mjere radi kontrole zakonitosti u postupanju sudova, o čemu ćemo izvijestiti javnost”, navodi se u priopćenju koje potpisuje Pajalić.

Podsjetimo, u srijedu je došlo i do nesporazuma kada je predsjednik Vrhovnog suda Radovan Dobronić za N1 izjavio da su hrvatski sudovi pogriješili i kako nije valjana procedura na temelju koje su djeca iz Konga dobila hrvatske papire zato što je Kongo potpisnik Konvencije o zaštiti djece pa procedura treba biti drugačija.

No, Dobronić je kasnije priznao da je pogriješio i pomiješao Republiku Kongo i Demokratsku Republiku Kongo. Naime, DR Kongo nije potpisnica Konvencije i postupak posvojenja je u nadležnosti sudova, a ne Ministarstva obitelji i socijalne politike.

Istraga u koju je uključeno više nadležnih tijela utvrdit će što se zaista dogodilo, je li netko falsificirao kongoanske dokumente te je li tko zakazao u procesu posvojenja kongoanske djece koja su dobila hrvatske dokumente. O tome trenutno vladaju razne teorije i šire se razne informacije i dezinformacije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...