WHO: Radimo s Kinom da ne dođe do novog rasta broja slučajeva korone

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je da radi s Kinom na nastojanjima da se smanji rizik od ponovnog porasta slučajeva covida-19, u vrijeme kada mnogi putuju na proslavu lunarne Nove godine, no kineski odgovor je i dalje upitan zbog nedostatnih podataka.

Covid-19 u Kini se i dalje nezaustavljivo širi, osobito nakon što je ta zemlja u prosincu ukinula dotadašnju politiku nulte zaraze covidom. No WHO kaže da još uvijek nema dovoljno informacija iz Kine koje bi omogućile da se napravi potpuna procjena opasnosti od porasta broja novih slučajeva.

WHO: “Surađujemo s kineskim kolegama”

Još je jedan problem u suradnji s Kinom – kako ublažiti rizik koji nose putovanja uoči kineske Nove godine, državnoga praznika, koji službeno traje od 21. siječnja, stoji u objavi WHO-a. Taj je blagdan i prije pandemije bio poznat kao najveća svjetska godišnja migracija ljudi.

– Surađujemo s kineskim kolegama, rekao je Abdi Rahman Mahamud, direktor WHO-ova odjela za koordinaciju uzbunjivanja i djelovanja. Dodao je da zemlja ima brojne strategije kada su posrijedi putovanja ljudi iz visokorizičnih u niskorizična područja, kao i testiranja i stanje u klinikama.

– Da bismo sve bolje razumjeli, potrebni su nam ti podaci, dodao je. WHO je objavio da kineske vlasti još uvijek prijavljuju manji broj smrtnih slučajeva od covida, premda sada pružaju više informacija o samoj epidemiji. – Postoje neke vrlo važne praznine u informacijama na čijem popunjavanju radimo s Kinezima, rekla je tehnička voditeljica za covid-19, Maria Van Kerkhove.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...