WHO tvrdi da u Kini nema novih mutacija korone

U Kini zasad nije pronađena nova varijanta koronavirusa, pokazuju podaci koje je danas objavila Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), smirivši time dio zabrinutosti zbog zaraze koja se brzo proširila Kinom otkad je Peking ukinuo svoj zero covid pristup pandemiji.

Većina stanovnika Kine, njih 97.5 posto, zaražena je podvarijantama omikrona BA.5.2 i BF.7, objavio je WHO. Ti podaci se temelje na analizi više od 2000 genoma koju je proveo Kineski centar za kontrolu i prevenciju bolesti.

WHO je priopćio kako su ti podaci u skladu sa sekvenciranjima genoma putnika iz Kine koje su druge zemlje poslale u svjetsku bazu podataka te da u javno dostupnim informacijama o sekvenciranju nije zabilježena nova mutacija ili mutacija poznatih sojeva.

WHO je podatke koje je dostavio kineski Centar objavio dan nakon susreta njegovih dužnosnika s kineskim znanstvenicima, u vrijeme sumnje ostatka svijeta u točnost kineskih izvješća o širenju zaraze koja je napunila kineske bolnice.

Službene novine Komunističke partije Kine pokušale su umiriti građane, proglasivši “konačnu pobjedu” nad koronavirusom i odbacujući kritike mjera stroge izolacije koje su prošle godine potaknule u Kini rijetke prosvjede.

Zdravstveni dužnosnici u svijetu se u međuvremenu muče s utvrđivanjem točnog razmjera epidemije u  Kini i načina za zaustavljanje njezinog širenja. Sve više zemalja uvodi mjere poput testiranja putnika koji stižu iz Kine, što je Peking kritizirao.  Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus na konferenciji za medije rekao je da organizacija nastavlja od Kine tražiti brže i redovitije podatke o hospitalizacijama i smrtnim slučajevima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...