Za danas DHMZ izdao crveno upozorenje za Velebitski kanal, očekuje se jaka do olujna bura

Za danas, 20. siječnja 2023. za Velebitski kanal izdano je crveno upozorenje. Očekuje se jaka, mjestimice i vrlo jaka, navečer i olujna bura. Najjači udari vjetra 35-70 čvorova (65-130 km/h).

Vrijeme je vrlo opasno i podrazumijeva visoku razinu opasnosti za zdravlje, pa i za život opasne situacije, posebice pomorcima. Također, prisutan je i značajan rizik od štete za obalnu infrastrukturu. Budite svjesni opasnosti i obratite pozornost i pratite najnovija vremenska izvješća. Savjetujemo javnost da izbjegavaju putovanja i boravak blizu ugroženih obalnih područja. Vrlo je vjerojatno da trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Narančasto upozorenje na vjetar izdano je za riječku regiju. Očekuje se jaka, prema kraju dana podno Velebita i olujna bura.

Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.

Također, narančasto upozorenje izdano je za područje zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerića te sjeverne i srednje Dalmacije, gdje se očekuje pojačana do jaka, mjestimice vrlo jaka i olujna bura, s najjačim udarima vjetra 35-60 čvorova (65-110 km/h) te za južnu Dalmaciju gdje je moguće jako, mjestimice i vrlo jako jugo uz obalu u okretanju na buru s najjačim udarima vjetra 35-50 čvorova (65-95 km/h).

Očekujte i budite pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima koji su se već ili će se tek generirati. Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...