Zadarska bolnica ukinut će “prženje” nalaza na CD, u tijeku instalacija check-in sustav upisa pacijenata, uvodi se OHBP modul

Opća bolnica Zadar i Poliklinika bi kroz ovu godinu trebale potpuno maknuti iz upotrebe snimanja nalaza na CD-e i DVD-e. Nastavak je to velikog projekta informatizacije bolnice koji je započet tijekom prošle godine, a tijekom ove isti će se nastaviti.

– Ovu godinu je obilježio najveći projekt informatizacije od kad je bolnice. Vrijednost projekta je 6,5 milijuna kuna softvera i oko 1,5 milijuna kuna hardvera. Bolnica je kompletno zamijenila informatički sustav, zamijenila je i laboratorijski informacijski sustav, kardiološki, nabavljen je novi sustav za upravljanje radiološkim slikama. Spojili smo se uspješno na e-karton pa liječnici zadarske bolnice imaju pristup e-kartonu i nalazima bez obzira gdje su nalazi nastali, u bilo kojoj bolnici iz Hrvatske i iz primarne prakse. Spojili smo se na sustav e-lijekova i kompletnu bazu podatka smo migrirali u Centar dijeljenih usluga.

Bolnička baza podatak se trenutno nalazi u Zagrebu u Centru dijeljenih usluga, čuva se na dvije tektonske ploče tako da podaci podliježu svim standardima arhive podataka i sigurnosti. Da bi to sve uspjeli, morali smo provući još jedan optički kabel tako da sad bolnicu za Zagrebom spajaju dvije žice direktnom vezom na koju se nitko drugi ne može spajati, informirao nas je Boško Katić, pomoćnik ravnatelja Bolnice za financijsko poslovanje.

Zadarskoj je bolnici, tako, pored one u Klaićevoj u Zagrebu, informatizacijom omogućeno nalaze s QR kodovima i linkovima prenositi direktno na radiološke slike.

– Pokušat ćemo kroz ovu godinu kompletno ukinuti CD i DVD za snimanje nalaza. Svaki pacijent može pristupiti svojoj slici skenirajući QR kod s radiološkog nalaza. Velika prednost ovog sustava je ne samo da pacijent nego i liječnik u drugoj bolnici s tri klika pristupa slici magneta koji je, za primjer, napravljen u zadarskoj bolnici. Nema potrebe prženja DVD-a i slanja to autobusom, ili već kako, u drugu ustanovu. Spojili smo na taj način nuklearnu medicinu i kardiologiju, sad je u fazi spajanje patologije i ultrazvučne dijagnostike, dermatologije, endoskopije itd., najavio je Katić.

 

No to nije sve što je najavljeno.

– Početkom godine uspostavi ćemo doze menadžment, sustav koji prati koliku je pacijent primio dozu zračenja i isto to ispisuje na radiološki nalaz. To je jedna zakonska obveza koju, mislim, da ćemo prvi u Hrvatskoj ispoštovati.

U Poliklinici je u tijeku instalacija check-in sustava, najavio je Katić. Riječ je o nekoj vrsti sustava bankomata.

– Naručeni pacijent umetanjem svoje kartice direktno će se upisati, dobit će listić na kojem mu piše koji mu je liječnik i koja ordinacija i upisati se u tu virtualnu čekaonicu, pojasnio je.

Bolnica će instalirati i Newton dictate sustav koji pretvara govor u tekst koji ide kompletno u aplikaciju na radiologiji i patologiji. Znači, liječnik, direktno diktirajući, upisuje svoje nalaze tako da se skraćuje taj posao prepisivanja, tipkanja i administracije, a sustav prolazi provjeru medicinske terminologije.

– Od manjih projekata informatizacije početkom godine integracija BIS i medicinski potpomognute oplodnje, modul planiranja operacija, uspostavit ćemo SMS obavijesti kad ste naručeni u cilju smanjenja propuštanja termina. Zatim, gastro modul, digitalizacija fizikalne terapije, integracija informatičkog bolničkog sustava i CATO sustava za centralnu pripremu citostatika i integracija ljekarne i poslovnog sustava. Uvodi se OHBP modul koji služi da će pacijent iz čekaonice pratiti svoje stanje ili pratiti stanje svoje pratnje koja je stavljena u OHBP, definirati koja je trijažna kategorija, koja dijagnostika je utvrđena i uspostavit će se portal za pacijente preko kojeg će svaki pacijent moći pristupiti svojoj kompletnoj medicinskoj dokumentaciji koja se vodi u zadarskoj bolnici, najavio je Katić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...