Zadarska županija zabilježila rekordnu zaposlenost, Longin: “Najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima”

Trend značajnog gospodarskog rasta u Zadarskoj županiji potvrđen je i na samom kraju 2022. godine. Prema podacima Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, posljednjeg dana prosinca u Zadarskoj županiji evidentirano je gotovo 60 tisuća zaposlenih (59.210), što je povećanje za preko dvije tisuće (2.250 ili 3,95 posto) u odnosu na isti dan godinu ranije kada je bilo 56.960 prijavljenih građana.

Odlične brojke u prosincu nadovezuju se na studeni 2022. u kojem je zabilježeno 59.652 zaposlenih (rast od 3,8 posto), a zaposlenost je kontunuirano rasla tijekom cijele godine. Time će 2022. godina biti potvrđena kao dosad najbolja godina po pitanju broja zaposlenih, ali i po najmanjem broju nezaposlenih na području Zadarske županije.

– Slobodno možemo kazati da je po nama dosad najuspješnija godina po svim gospodarskim pokazateljima. Uz turizam, dodatan iskorak ostvaren je u sektoru marikuluture i ribarstva, a vodeći smo u Hrvatskoj po investicijama u obnovljive izvore energije. To je posebno važno u kontekstu globalne energetske krize, poručio je župan Božidar Longin te najavio da će se na županijskoj razini nastaviti s potporama gospodarskom sektoru.

– Očekujemo da će 2023. godina biti još bolja, a optimizam temeljimo na brojnim aktivnostima koje će se realizirati. U Zadarskoj županiji trenutno se provode projekti vrijedni više od 500 milijuna eura, a u pripremi je niz novih. Sinergija je riječ koju često spominjemo i to s razlogom, jer je upravo sinergija nas s lokalne i regionalne razine i Vlade RH zaslužna za niz kvalitetnih projekata kojima nastojimo unaprijediti kvalitetu života naših građana, dodao je Longin.

Broj zaposlenih osoba u Zadarskoj županiji tijekom posljednjih godina značajno je porastao. Primjerice, u odnosu na 2014. godinu taj se broj povećao za gotovo 13 tisuća (12.846 ili 27,7 posto) s trendom daljnjeg rasta. Dobre brojke zabilježene su i na nacionalnoj razini pa je broj zaposlenih u RH na dan 31. prosinca 2022. godine veći nego godinu ranije za 36.062 ili 2,3 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...