Žena odbila cijepiti dijete pa je kažnjena: Žalila se u Strasbourgu, sud je odbio

Majka s varaždinskog područja je pokušala pokrenuti postupak pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu jer je kažnjena nakon što nije htjela cijepiti svoje mlađe dijete protiv zaraznih bolesti. Žena je navela da taj prekršajni postupak bio nepravedan i da država zbog toga mora odgovarati.

Svoje mlađe dijete je majka odbila cijepiti jer ju je bilo strah za zdravlje jer je njezino starije dijete autistično. Kako prenosi Index, sada je stigla odluka Europskog suda za ljudska prava u vezi ovog slučaja. Sud je poručio da žena nije trebala odbiti cijepljenje.

Sud je naveo kako u Hrvatskoj postoje dostatne kontrole obaveznog cijepljenja djece, odnosno da se sigurnost cjepiva nadzire kontinuirano. Zato nije pokrenut postupak protiv Republike Hrvatske.

Majka je u tužbi tvrdila da je neopravdano proglašena krivom zbog izbjegavanja obaveznog cijepljenja maloljetnog djeteta protiv zaraznih bolesti. S obzirom na to da je cijepljenje propisano zakonom, majka je završila na prekršajnom sudu.

Žena se žalila Europskom sudu za ljudska prava kako je to suđenje bilo nepravedno. Rekla je koji je razlog zbog kojeg nije cijepila dijete – autizam kod starijeg djeteta. Žena je tražila da se prije cijepljenja mlađeg djeteta provedu imunološke pretrage, međutim njezin liječnik je to odbio te joj rekao da je ta vrsta pretrage preskupa.

Majka je navela da hrvatski sudovi nemaju istu praksu u ovakvim slučajevima, odnosno da neke roditelje kažnjavaju, a neke ne.

Zastupnica RH pred sudom u Strasbourgu Štefica Stažnik iznijela je brojne presude i statističke podatke iz kojih se vidi da je većina presuda u Hrvatskoj ista kao u slučaju majke s područja Varaždina – roditelji su osuđeni jer su odbili cijepiti djecu protiv zaraznih bolesti.

Europski sud nije prihvatio tvrdnju majke da nije znala za pravne posljedice necijepljenja djece. Sud je utvrdio da je obveza cijepljenja jasno vidljiva u Zakoni o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti te u Pravilniku o načinu provođenja imunizacije, kemoprofilakse, seroprofilakse protiv zaraznih bolesti.

– Mami je to bilo vidljivo i iz izjave kojom je odbila cijepljenje. Tu je izjavu i vlastoručno potpisala. Zato je sud utvrdio i da je taj njezin prigovor bio potpuno neosnovan, rekla je Stažnik.

Majka se u tužbi žalila da joj je kažnjavanjem zbog necijepljena povrijeđeno i pravo na privatni život. Europski sud joj je na to poručio da je zakonom propisano cijepljenje djece predviđeno za sve roditelje pa tako i za nju. Sud je naglasio da je majka za to morala znati.

Europski sud za ljudska prava je zaključio i da je kazna koju je žena dobila primjerena i utemeljena na hrvatskom zakonu te proporcionalna onome što je učinila. Dobila je sudsku opomenu i obavezu da plati 200 kuna sudskih troškova,


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...