18 vozača kažnjeno s po 1000 kuna za upad na zatvorenu autocestu

Ministarstvo unutarnjih poslova dostavilo je informacije o kaznama ispisanim za vozače zametene snijegom: 32 vozila nisu imala zimsku opremu, a 18 vozača kažnjeno je radi nepoštivanja prometnog znaka. Pritom se misli na ulazak u barikadama zatvorenu i neprohodnu autocestu. Za taj su čin morali platiti po 1000 kuna kazne, javlja Index.

Ako uz to nisu imali zimsku opremu na vozilu, morali su dati još od 5000 do 15.000 kuna u državni proračun, ovisno jesu li na cesti bili u svojstvu pravne ili fizičke osobe.

Za vikend u Lici 32 kazne radi zimske opreme

Iz MUP-a znaju više:

“Policijski službenici su postupali protiv onih vozača koji nisu posjedovali zimsku opremu, za pojedine vrste i kategorije vozila ili nisu poštivali prometne znakove i signalizaciju na cesti od 24. veljače 2023. godine od 16.00 sati do 26. veljače 2023. godine do 24 sata te su utvrđena 32 prekršaja iz članka 193. st. 6. Zakona o sigurnosti prometa na cestama (zimska oprema) i 18 prekršaja iz članka 12. st. 8. Zakona (nepoštivanje prometnog znaka)”, poručuju iz MUP-a dodajući da se podaci odnose na postupanje Policijske uprave ličko-senjske.

Podsjetimo, prema dosadašnjim informacijama, 25 vozila uključilo se na zatvorenu autocestu i ignoriralo upozorenja.

Vezano za iznose kazni, iz MUP-a citiraju članke zakona:

“(4) Novčanom kaznom u iznosu od 5.000,00 do 15.000,00 kuna kaznit će se pravna ili fizička osoba obrtnik ako naredi ili dopusti da se u prometu na cestama koristi vozilo koje nema propisanu zimsku opremu ili teretni automobil s priključnim vozilom.

(5) Za prekršaj iz ovoga članka kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 1.500,00 do 5.000,00 kuna i odgovorna osoba u pravnoj osobi i u tijelu državne vlasti ili tijelu jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave.

(6) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač ako upravlja vozilom suprotno odredbama ovoga članka.”

Među 25 vozila koja su upala na autocestu nije bila Torcida

Dodaju da među njima nisu bili članovi Torcide, jer je njih policija pratila, odnosno još uvijek prati, od Zagreba do Splita.

“Napominjemo da navijači nisu bili na trasi bez prisutnosti policijskih službenika, već su policijske uprave od Zagreba do Splita poduzimale redovne mjere sigurnosti u svrhu sprječavanja nereda navijača i narušavanja javnog reda i mira.

S obzirom na nogometnu utakmicu između GNK Dinamo – HNK Hajduk koju je policija proglasila utakmicom visokog rizika, planirane su i provedene mjere usmjerene na sprječavanje narušavanja javnog reda i mira pa je tako, između ostalog, obavljen pojačan nadzor na trasama kretanja, prihvat i preprata navijača, kako u vrijeme dolaska tako i u vrijeme nakon završetka utakmice, kojom prilikom nije došlo do narušavanja javnog reda i mira od strane navijačkih skupina”, poručuju iz MUP-a.

Policiju smo upitali i zbog čega su usmjeravali putnike na cestu Gračac-Knin koja je potom zatrpana snijegom.

“Policijski službenici Policijske uprave ličko-senjske su prije svega postupali u cilju pružanja pomoći vozačima i putnicima koji su se našli na cestama te preusmjeravanja prometnih tokova i omogućavanja kretanja vozilu po cestama koje su bile prohodne (u to vrijeme prohodna je bila cesta Gračac – Knin)”, odgovorili su iz MUP-a dodajući da je s obzirom na vremenske neprilike prioritet postupanja policije bio usmjeravanje sudionika u prometu na prostore gdje ima mogućnosti zaustavljanja i parkiranja, usmjeravanje na ona mjesta gdje je osiguran prihvat ili smještaj, kao i osiguranje svih vozila koja su zatečena i bila zaustavljena na cestama.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...