Hoće li uvođenje eura utjecati na cijene nekretnina? U sljedeće tri godine rast će najmanje 10 posto 

Očekuje se porast kamata na nove kredite, što bi moglo imati negativan utjecaj na potražnju za nekretninama.

Kako smo u prosincu 2022. zabilježili rast vrijednosti stambenih kredita od preko 10 posto na godišnjoj bazi, u narednom razdoblju taj bi se rast mogao smanjiti na oko 5-7 posto.

Iako iskustva iz zemalja poput Malte, Cipra i Estonije pokazuju da je došlo do opipljivog povećanja cijena nekretnina nakon uvođenja eura, trenutno smo u prilično nesigurnoj makroekonomskoj situaciji.

Međutim, ako usporedimo cijene nekretnina u Hrvatskoj s zemljama iz kojih strani investitori dolaze, možemo vidjeti da je Hrvatska i dalje jeftinija.

Položaj Hrvatske u Europi kao velike turističke destinacije također će ići u prilog ovoj percepciji. Zbog svega toga, očekujemo da će strana izravna ulaganja u nekretnine u Hrvatskoj biti još jedan oblik podrške ukupnom rastu cijena nekretnina.

Dakle, hoćemo li vidjeti rast cijena sličan drugim zemljama koje su uvele euro (otprilike 80 posto u 10 godina)?

Za tako dugo vremensko razdoblje, s obzirom na broj čimbenika koji se konstantno mijenjaju, teško je za reći.

No, u slijedećih nekoliko godina (1-3 godine), trebali bismo vidjeti porast cijena od najmanje 5-10 posto godišnje, što bi moglo završiti na nižoj granici ovog raspona ako se makroekonomska situacija pogorša te na gornjoj granici ako se poboljša, prenosi Tportal.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...