Što je preko 5 i pol tisuća gostiju koji su nas posjetili u veljači radilo u gradu? Iznajmljivači: “Ne postoji niti jedan sadržaj, čak ni za lokalno stanovništvo”

Od 1. do 19. veljače 2023. Zadar je posjetilo ukupno 5.688 turista. Ostvarili su 5.293 dolazaka i 12.966 noćenja.

Od toga, stiglo nam je 3.144 domaćih i 2.544 stranih gostiju.

Domaći su ostvarili 57,57 posto dolazaka, dok su posjetitelji iz stranih zemalja ostvarili veći broj noćenja, 53,23 posto.

Hrvati su na prvom mjestu s 3.047 dolazaka. Slijede Slovenci s 347 zabilježenih dolazaka te građani Bosne i Hercegovine s njih 128.

Šarena je statistika gostiju koji su u najgluše doba godine za svoj zimski odmor odabrali Donatov grad. Tako su nas u veljači posjetili iz dalekog Meksika, Izraela, Kine, Malte, Estonije, Japana, Argentine… Uživanje u mediteranskoj klimi ili melodiji koje stvaraju Morske orgulje snagom ljuljanja valova ipak nije dovoljno.

Uvijek iznova načinjemo temu sezonalnosti u turizmu i izazovima koje treba prebroditi van razdoblja glavne sezone.

Iako je veljača mjesec ljubavi, tradicijskih poklada i karnevala, iza nas su poprilično pusti i uspavani dani.

Turizam nam se kao i obično događa, a malo radimo na stvaranju novih motiva dolaska.

Iz Udruge privatnih iznajmljivača Grada Zadra nisu zadovoljni aktivnostima upravljanja destinacijom.

Kao i svake godine do sad, turizam je u dubokom snu i gotovo da ne postoji niti jedan sadržaj koji bi potencijalno mogao zainteresirati turiste za dolazak u Zadar. Zabrinjavajuće je to da nema niti najava, niti programa od strane onih koji bi već sve trebali imati spremno za predsezonu i sezonu. Sadržaja nema ni za lokalno stanovništvo, pa smo tako ove godine ostali i bez karnevala. Turistička zajednica je nažalost institucija koja je sama sebi svrha. Od nje naši sugrađani nemaju nikakvu korist već isključivo štetu. To je već ispričana priča tisuću puta i ne treba je ponovno prepričavati. Tu pomaka nema niti ga skoro možemo očekivati, sve dok TZ-om ne budu upravljali ljudi od struke s vizijom i idejama. Nažalost, nad tom institucijom nemamo nikakvu kontrolu jer je pod nadležnosti direktno gradonačelnika Branka Dukića i Ministarstva turizma. Preostaje samo nada da će Odluke i zaključci Gradskog vijeća, poput one o početku izgradnje Hotela Hayat ili senzora za vertikalno slijetanje u Zračnoj luci, približiti Zadar cjelogodišnjem i održivom turizmu, kazuje predsjednik Udruge Daniel Radeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...