Ginekolog se vratio u Zadar, upisuje pacijentice, ali – ne može ih primiti na pregled! Žuvela: “Nakaradan sustav kojeg nije briga za stanje na terenu”, Bek: “Teško je za dan, dva riješiti situaciju”

S manje od 1500 upisanih pacijentica specijalist ginekolog ne može sklopiti ugovor s HZZO-om i početi odrađivati svoj posao u Domu zdravlja.

Prije nekoliko godina u Zadru smo imali situaciju gdje je na 9000 pacijentica išao jedan ginekolog. Da bi svaku ženu pregledao samo jednom u godini i pritom joj posvetio 20 minuta vremena, morao bi ih pregledati 25 dnevno. No, tu su i trudnice i žene s oboljenjima koje će istog tog liječnika imati potrebu posjetiti češće, pa se ta brojka umnožava. I sustav je s tim u redu. Ali, ako liječnik ima primjerice tisuću pacijentica, što mu ostavlja mogućnost pregledati njih manje od deset dnevno i detaljno biti upućen u zdravstveno stanje, sustav ga otpisuje.

Pa kakva je trenutačna situacija s ginekologom Markom Dragićem koji već duže vremena bezuspješno pokušava oživjeti svoju ambulantu, upitali smo Renatu Bek, ravnateljicu Doma zdravlja.

Doktor Dragić je zaposlenik Doma zdravlja, ali nema ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje jer nije još prikupio dovoljan broj žena. 1500 žena nije mala brojka i to se ne može realizirati za dan, dva. Potpisi se još uvijek prikupljaju i svi zainteresirani se mogu upisati, kratko nam je kazala ravnateljica.

Županijskog vijećnika Ivu Žuvelu ova situacija razljućuje. Smatra je oglednim primjerom demotivacije liječnika za ostankom i profesionalnim razvojem u rodnoj sredini.

Kontradiktorna situacija. Imate slobodnog ginekologa, ali zbog nakaradnog sustava on ne smije raditi dok ne skupi 1500 pacijentica. Znači, žene se upisuju kod novog ginekologa jer kod odabranog pre dugo čekaju na red, a alternativa koja postoji ne može ih primiti na pregled. Sada se te iste pacijentice ispisuju od njega. Konfuzna situacija kao i puno stvari u našem društvu. Dakle, imate službenog ginekologa, imate prema procjenama 15, 20 tisuća žena koje nemaju svog ginekologa u našoj županiji i sada kada se ukazala prilika da jedan od njih radi, sustav se ispriječio u toj nakani i sam sebi stvorio problem. Govorimo o gotovom čovjeku koji se vratio u Zadar, jer bilo je govora da će ostati u Zagrebu, i sad ga demotiviraju da uopće radi tposao za koji se školovao. Zbog nekakve fiktivne brojke koju je netko donio na nekom sastanku u nekoj fotelji, koja nema veze sa stanjem na terenu. Onda se čudimo kada nam mladi liječnici odlaze u inozemstvo gdje ih se cijeni, adekvatno plaća i gdje se mogu razvijati, kazuje Žuvela koji za kolegu ima samo riječi hvale i ne bi volio da Zadar ostane bez dobrog stručnjaka koji je ovdje odlučio graditi svoj život.

Kolega je vrlo mlad, perspektivan, ambiciozan i radišan, u njegovo školovanje utrošeno je 200 tisuća eura, ali zbog neke besmislene stavke u nekakvom pravilniku koji čak nema ni snagu zakona, ne može raditi. Pa zašto pacijentice ne bi došle na red za dan ili dva na kraju krajeva? Sustav je taj koji stvara liste čekanja i koji demotivira liječnike za ostanak u Hrvatskoj. Onda se na kraju čudimo zašto nam fali toliko ginekologa i pedijatara, poručuje.

Liječnik Marko Dragić nije bio spreman svoju situaciju komentirati preko medija. Samo nam je kratko potvrdio da je zadovoljan na bolničkom odjelu gdje je otišao na posudbu te kako mu pročelnik izlazi u susret i pokušava iznaći što brže rješenje za njegov radni status.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...