Haker iz Zadra koji je kao tinejdžer provalio u Pentagon danas radi kao terapeut

Bila je veljača 1997. kada su na jedna vrata u Zadru, po nalogu Interpola, pokucali policajci iz Odjela za privredni kriminal. Nisu tražili ni kontroverznog poduzetnika ni političara upletenog u sumnjive poslove, nego nestašnog tinejdžera koji je zaobišao sve sigurnosne prepreke, probio šifre i ušao ravno u sjedište američkog Ministarstva obrane.

Iz svoje sobe u Zadru za samo dva dana provalio je u dobro čuvani sustav.

– Podatke o načinu upada dobio sam preko interneta, a kada sam došao do Pentagonova terminala, morao sam se ipak sam snaći. Koristio sam poseban program koji traga za šiframa, ali ga je ipak potrebno nadzirati i korigirati. Trebalo mi je samo dva dana da u tome uspijem i čini se da sam imao i malo sreće, ispričao je za Večernji list tada Vice Mišković.

Osim same provale u sustav, nevjerojatno zvuči i činjenica da je po Pentagonovom terminalu „šetao i njuškao“, ne sat, dan ili tjedan, nego punih mjesec dana, a da to nitko nije uočio. Tek kada je nešto od podataka kopirao, sustav terminala, programiran za samouništenje u slučaju hakerskog upada, raspao se.

Iako je svoj talent za računarstvo, na ne baš slavan način, dokazao i u praksi, Vicu nisu zatrpali poslovnim ponudama, nije čak dobio ni stipendiju nakon što je upisao Studij Organizacije i informatike FOI u Varaždinu. Iako su mu je mnogi prognozirali, Zadranin ipak nije izgradio karijeru u informatičkom svijetu.

Studij koji je upisao nije završio jer je od ljubavi prema računalima bila jača ljubav prema psihologiji, tj. prema istraživanju čovjeka i njegovih unutarnjih stanja i potencijala. „Nekad sam provaljivao u računalne sustave, a danas u ljudske“ , rekao je u jednom razgovoru Vice, dodavši da već nekoliko godina radi kao terapeut radiestezist te sa suprugom vodi udrugu Terra za poboljšanje kvalitete života, doznaje Večernji.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...