Banožić: Treba povećati ulaganja i modernizirati obranu

Hrvatska će nastaviti provoditi zajedničke odluke radi jačanja savezničke sigurnosti, kao i odluke o obrambenim izdvajanjima, posebice o modernizaciji i opremanju, izjavio je danas ministar obrane Mario Banožić nakon sastanka ministara obrane država članica NATO-a.

“Nalazimo se u potpuno drugačijoj sigurnosnoj realnosti u odnosu na prethodne godine, zbog čega je nužno donijeti odluke kojima ćemo zajamčiti snažan saveznički postav odvraćanja i obrane. Hrvatska će nastaviti provoditi zajedničke odluke u korist jačanja savezničke sigurnosti, kao i odluke o obrambenim izdvajanjima, posebice kada govorimo o modernizaciji i opremanju”, rekao je Banožić.

Ministri obrane država članica NATO-a otvorili su na sastanku u Bruxellesu raspravu o mogućem povećanju izdvajanja za obranu, a odluka o tome ostavljena je za summit čelnika Saveza ovoga ljeta u Vilniusu.

Banožić: Dvadeset godina se nije dovoljno ulagalo

Članice NATO-a obvezale su se još 2014. da će do 2024. godine podići izdvajanje na najmanje 2 posto svoga BDP-a. Iako već osam godina zaredom članice povećavaju izdatke za obranu, još uvijek ima onih koje nisu postigle zacrtani cilj, a sada se s ruskim ratom u Ukrajini pojavljuje potreba za još većim ulaganjima. Tako dio zemalja traži da se poveća cilj izdvajanja na 2.5 posto BDP-a.

“Moramo biti svjesni da se u razdoblju od više od 20 godina nije dovoljno ulagalo u vojske gotovo svih zemalja članica, ali je situacija u kojoj se Europa našla nakon početka agresije na Ukrajinu jasno osvijestila da treba modernizirati obrambene sektore i povećati svoja ulaganja”, rekao je Banožić.

Na marginama ovog NATO-ovog ministarskog sastanka Banožić je potpisao tri pisma namjere kojima Hrvatska iskazuje interes za sudjelovanjem u tri nova NATO-ova projekta visoke vidljivosti, koji će omogućiti daljnje unaprjeđenje sposobnosti Oružanih snaga u područjima sposobnosti prelaska prepreka (Gap Crossing Capability), mobilnosti i protumobilnosti (Mobility and Counter-Mobility Capabilities) te vozila i sustava vojnog inženjerstva (Military Engineering Vehicles and Systems).

Povećavamo sredstva za modernizaciju, kaže Banožić

Banožić je rekao da Hrvatska podupire zajedničku nabavu kroz NATO-ove mehanizme, što će omogućiti lakše, brže, jednostavnije i jeftinije opremanje oružanih snaga savezničkih država.

Rekao je da je na sastanku ponovio hrvatsku predanost savezničkoj sigurnosti kazavši kako se trenutno više od 60 posto hrvatskih snaga razmještenih u inozemstvu nalazi upravo na istočnom boku NATO-a, odnosno u Litvi, Poljskoj i Mađarskoj.

Na pitanje zauzima li se Hrvatska za povećanje cilja o izdvajanju za obranu Banožić je odgovorio potvrdno, ali je naglasio da se mora voditi računa o proračunskim mogućnostima.

“Moramo razmišljati i o drugim sektorima koji se financiraju iz proračuna, a upravo potpisivanjem ovih projekata povećavamo sredstva za modernizaciju vojske”, zaključio je Banožić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...