Bivši učenik MIOC-a osvojio broncu na izložbi inovacija u Bangkoku, izumio je robotizirana invalidska kolica

Zadranin Branimir Budija, student pete godine Fakulteta strojarstva i brodogradnje iz Bangkoka se vratio s brončanom medaljom. Na izložbi inovacija IPITEX 2023. nagrađen je njegov izum – robotizirana invalidska kolica.

Imao je više od tisuću konkurenata iz 24 države svijeta, od Azije, Afrike do Europe.

Kazuje nam kako je došao na ovu sjajnu ideju.

Moj prijatelj koji je fizioterapeut u jednoj poliklinici u Zagrebu pričao mi je kako mu je teško podizati pacijente, kako ga bole leđa, a pogotovo kako se djevojke koje s njim rade muče, jer pacijenti koji su nepokretni duplo su teži od njih. Pomislio sam – pa ako bi sama kolica mogla prenijeti pacijenta, to bi bilo najbolje! Tako sam došao na ideju, mentor mi je pokazao nekakav cilindar na koji se može sjesti, koji može podizati ljude… Naravno, do samog kraja cijeli je koncept ispao skroz drugačije, ali eto, na kraju se napravilo, kaže nam Branimir.

Njegova robotizirana invalidska kolica spoj su pneumatike i elektronike u jednoj funkcionalnoj cjelini.

Koriste tri pneumatska cilindra, veći za podizanje pacijenta na visinu bolničkog kreveta te dva manja koja podižu noge.

Branimir je pohađao MIOC. Razdragao se na spomen srednjoškolskih dana.

Javile su mi se pedagoginja, ravnateljica i razrednica. Ponosni su i profesori, to mi je bilo najdraže čuti!, sretno će.

Pitamo ga gdje se nakon školovanja planira zaposliti.

Stvarno ne znam. Znam jedino u kojem sektoru bih radio, a to je robotsko programiranje, razvijanje robotskih sustava…. Nadam se da će možda nešto i s kolicima uspjeti, da će doći do proizvodnje jednog dana, zaključuje mladi inovator.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...