Boris Milošević u Saboru: Zabrana doniranja krvi gej muškarcima stigmatizira cijelu skupinu ljudi

Saborski zastupnik Boris Milošević (SDSS) predložio je da se osuvremeni pravilnik iz 2007. koji propisuje trajnu zabranu darivanja krvi za muškarce koji su barem jednom u životu imali spolni odnos s drugim muškarcem. Mislim da trajnom zabranom radimo stigmatizaciju cijele skupine, pogotovo jer smo 2014. usvojili Zakon o životnom partnerstvu, rekao je zastupnik u saborskom govoru na slobodnu temu.

Naglasio je kako smatra da treba imati mjeru opreza i da se ne zauzima za ukidanje tih mjera, ali da je većina zemalja EU krenula u uklanjanje trajne zabrane doniranja krvi, a zadnja je to lani napravila Austrija. Većina je uvela pravilo o privremenoj zabrani od 12 mjeseci od posljednjeg seksualnog kontakta, rekao je Milošević.

Kad realno pogledamo, netko tko živi u životnom partnerstvu s istom osobom dugi niz godina, sigurno predstavlja manji rizik od heteroseksualnih osoba koji s vremena na vrijeme mijenjaju partnere, dodaje zastupnik.

Podsjetio je i kako se zabrana uvodila kad nije bilo pouzdanih testova, na početku epidemije HIV-a, ali da već duže vrijeme postoje vrlo pouzdani testovi koji se koriste i kod nas.

Bernardić: Dignuti koeficijente medicinskim sestrama i tehničarima

Davor Bernardić (Socijaldemokrati) pozvao je “AP-a i VB-a” tj. premijera i ministra zdravstva da ispune zahtjeve medicinskih sestara i tehničara da im se podignu koeficijenti. Pozivam ih da ispune zahtjeve za osiguranjem minimalnog ljudskog dostojanstva ljudima koji rade u tri smjene, nedjeljom, blagdanima, poručio je zastupnik.

Ustvrdio je i da je reforma zdravstva danas doživjela fijasko, da je “jasno” da je riječ o Potemkinovim selima ili čistoj utopiji.

Ono na što upozoravamo unatrag nekoliko godina, kulminiralo je danas prosvjedom medicinskih sestara i tehničara, ljudi na kojima počiva zdravstveni sustav, rekao je Bernardić i naveo da je u zdravstvu puno problema, od ogromnih dugova, do sada već prijeteće nestašica lijekova.

A sve je to rezultata tihe privatizacije zdravstva koja je svoj koruptivni zamah dobila baš za ove Vlade, kazao je. Željko Sačić (HS) osvrnuo se na “aferu sms”, kazavši kako su poruke koje su dospjele u javnost šokirale i obeshrabrile ljude, posebno tisuće mladih “izbjeglih” iz Hrvatske u kojoj ne vide perspektivu.

Jest da se to godinama radi, da su radile i prethodne vlade, ali kao narod nećemo opstati ako ćemo tako raditi, rekao je Sačić koji je imao poruku za tijela progona. – Državni odvjetnici, krim policijo, USKOK, PNUSKOK vaša je obveza štitim nacionalne interese, boriti se protiv kriminala, bez obzira od koga dolazio, upozorio je zastupnik.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...