Britanac koji 20 godina živi u Hrvatskoj, istaknuo deset stvari po kojima smo najbolji na svijetu

Britanac iz Manchestera Paul Bradbury, koji u Hrvatskoj živi od 2003. godine, Hrvatsku je opisao kao malu zemlju koja stalno postiže uspjehe na mnogo različitih načina.

Istaknuo je deset stvari prema kojima je Hrvatska, po njegovom mišljenju, najbolja na svijetu. “Živeći ovdje 20 godina, stalno sam zapanjen koliko je ova mala zemlja postigla”, naveo je na portalu Total Croatia News, a što točno misli, opisao je u videu kojeg je objavio na YouTubeu.

Bradbury je kao prvu stvar istaknuo proslave. Opisao je kako nitko ne zna bolje slaviti sportske uspjehe pa je kao primjene naveo doček nogometaša iz Moskve, povratak Gorana Ivaniševića nakon Wimbledona te proslavu 100 godina Hajduka. Osim sporta, istaknuo je ispraćaj Olivera Dragojevića, piše Večernji list.

“Bilo je prilično nevjerojatno”, istaknuo je pa kao drugu stvar naveo opuštanje. Tvrdi da se Hrvati znaju opustiti, posebno u Dalmaciji. “Možete se smijati, ali morate se potruditi ne raditi ništa”, ističe te spominje fjaku kao životnu umjetnost.

Sljedeća stvar koju navodi jest priroda te naglašava: “Gdje drugo na svijetu postoji zemlja čije deset posto površine pokrivaju nacionalni parkovi i parkovi prirode”. Također, smatra kako je svaki dio Hrvatske zadivljujuć.

Četvrto je naveo sportske uspjehe. Tu je spomenuo nogomet, tenis, rukomet, vaterpolo i košarku. “Ovo je zemlja koja bez prestanka izbacuje sportske heroje”, kaže Bradbury. Uz to, navodi da je strast prema sportu ovdje fenomenalna.

Iduće, spomenuo je inovacije pa istaknuo Nikolu Teslu i Matu Rimca. Također, navodi kako su u Hrvatskoj, između ostalog, izumljeni kravata, padobran i laminat. “Za malu zemlju to je fenomenalno”, rekao je.

Smatra kako Hrvatska ima i najljepšu ljubavnu priču na svijetu, onu Malene i Klepetana. Opisao je kako je Malena imala slomljeno krilo pa se Klepetan svake godine njoj vraćao. “Ovo je simbol predanosti, ljubavi, strasti”, smatra.

Kao sedmu stvar spomenuo je otoke pa upitao postoji li zemlja na svijetu koja ima bolje otoke od Hrvatske. “Ono što je sigurno, na ovim otocima vlada potpuna magija i nevjerojatne stvari se mogu otkriti”, kazao je.

Najstarija civilizacija bila je iduća na njegovom popisu. “Najstariji kontinuirano naseljeni grad u Europi je grad koji se zove Vinkovci”, kazao je te dodao kako se u blizini nalazi i Vučedol.

Zadivio ga je i najtiši reli na svijetu kojeg organiziraju Tina i Igor Kolovrat. Spomenuo je kako se reli održava svake godine te u njemu sudjeluju samo električna vozila. U video je dodao i isječak s Jadrolinije na kojoj je bilo 50 Tesla automobila. Također, navodi kako je na reli 2016. godine došla Maye Musk, majka Elona Muska.

Kao posljednju stvar, istaknuo je kulturu ispijanja kave. Kazao je kako se ovdje espresso može biti čak dva sata. “Život je lijep u Hrvatskoj”, kazao je zaključno te napomenuo kako je ovo samo deset stvari jer je siguran da ih ima još i više, piše Večernji list.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...