“Budućnost na otoku” – škola iz Neviđana kao pokretač ideja održivog razvoja na otoku

U razgovoru s ravnateljem Osnovne škole Vladimir Nazor iz Neviđana Ivanom Hrabrovom portal Otok Pašman saznaje o uspjehu škole u novom Erasmus projektu “Budućnost na otoku”. Naime, Agencija za mobilnost i programe EU prihvatila je projektni prijedlog OŠ iz Neviđana te odobrila bespovratna sredstva u iznosu od 11.290 eura. Vrijeme realizacije projekta je od ožujka 2023. do lipnja 2024. godine.

– Projektom “Budućnost na otoku” želimo privući pozornost učenika i učitelja na mogućnosti koje otok nudi te razviti vještine i motivaciju za korištenje istih. Putem rada u školskoj udruzi „Boduli“ održale bi se aktivnosti s ciljem promicanja održivog razvoja na otoku. Želimo pokazati što sve otok nudi. Prezentirati resurse otoka, moguća buduća zanimanja koja otok nudi. Pokazati pozitivne ideje, mogućnosti. Upoznati učenike s pojmom tržišta i marketinga. Želimo promijeniti ustaljeno viđenje otoka kao monotonog i besperspektivnog mjesta, najavio je novi školski projekt ravnatelj Hrabrov.

Kroz navedeni projekt škola želi postati mjesto koje će otvarati pozitivne procese u otočkoj zajednici te svojim aktivnostima pokrenuti procese koji će povećati vjeru u uspjeh otočke zajednice.

– Želimo kod učenika razviti vještine, ali i duh koji će im pomoći da postanu uspješni pojedinci koji će unaprijediti zajednicu. Kroz radionice ćemo učenike, učitelje i zajednicu upozoriti na resurse koje posjeduje otok. Želimo uz pomoć kvalitetnih radionica razvijati vještine koje će omogućiti iskorištavanje resursa. Namjera nam je pokazati pozitivne primjere u zajednici. Način na koji uspješni pojedinci oblikuju svoj proizvod, kako ga prezentiraju na tržištu. Uz pomoć tečajeva koje će pohađati naši učitelji upoznat će se s poduzetništvom, projektnom nastavom, marketingom. Upoznat će načine kako temu poduzetništva prezentirati učenicima. Kako osmisliti kvalitetne radionice i razvijati interes kod djece, nastavio je objašnjavati ravnatelj.

Šest učitelja koji sudjeluju u projektu sudjelovat će na ukupno tri tečaja. Teme tečaja usklađene su s ciljevima projekta i trebaju omogućiti učiteljima stjecanje vještina uz pomoć kojih će moći kvalitetno voditi radionice i trajno unaprijediti rad na promociji poduzetništva u školi. Jedan učitelj sudjelovat će na edukaciji “Učenje temeljeno na projektima” i usvojiti znanje o razvoju projektne nastave. Drugi učitelj će sudjelovati na tečaju o poticanju kreativnog razmišljanja i rješavanja problema, dok će četiri učiteljice sudjelovati na tečaju o neformalnom obrazovanju u školi i razvijanju ključnih kompetencija kod učenika.

– Osim tečaja organizirat ćemo ukupno pet radionica na temu poduzetništva u koje ćemo uključiti učenike, učitelje i lokalnu zajednicu kroz radne udruge i lokalne subjekte. Teme radionica bit će vezane za promociju pet ključnih resursa otoka po našem mišljenju: promotivne aktivnosti, turizam, ribarstvo i pomorstvo, ljekovito bilje te maslinarstvo, za kraj je dodao Hrabrov.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...