Dio Sunca se odvojio i stvorio se golemi vrtlog iznad njega. Naš poznati fizičar objasnio je što se to događa

Bojan Vršnak, solarni fizičar i voditelj Opservatorija na Hvaru, gostovao je u emisiji Tajne svemira na N1 u kojoj je govorio o velikim pjegama koje su se pojavile na Suncu, ali je i objasnio kako je točno došlo do golemog vrtloga uočenog iznad njega.

‘Na Suncu je dosta velika pjega, ali postojale su i puno veće. To je veličina manja od 100 tisuća kilometara na Suncu, a one znaju biti dvostruko veće. No, ipak se radi o velikoj pjegi. To su mjesta koja vidimo na površini Sunca kao hladnija mjesta. Puno sam puta vidio pjege golim okom, one se znaju vidjeti na zalasku i izlasku sunca, a može se vidjeti i kroz dim ili začađeno staklo. Ta pjega izgleda kao neka prljavština na Suncu, ali ipak treba znati što gledamo”, rekao je solarni fizičar Bojan Vršnak, piše N1.

Dodaje i da su Sunčeve pjege tisuću pa i više od tisuću stupnjeva hladnije od Sunca, no treba spomenuti da i pjega emitira temperaturu, ali nižu.

‘Ona emitira manje svjetla pa ju vidimo kao sjenu. Sunčeve sjene stvara magnetno polje. Sunce ima veliko magnetno polje, kad je ono u najmirnijoj fazi, a onda su i magnetska polja relativno slaba. Drugi efekt je taj da se Sunce ne rotira jednako, nije kruto tijelo. Ekvator se vrti brže nego polovi, a magnetsko polje onda bude povučeno razlikom u brzini i polako se namotavaju silnice oko Sunca i pojačavaju se magnetna polja’, rekao je solarni fizičar.

Nadalje, navodi kako magnetno polje onda postane prejako te ne može doći na beskonačne vrijednosti pa počne izlaziti van na površinu i kad dođe do nje, otvaraju se silnice, a na samoj površini dolazi miješanje plina je zaustavljeno. ‘Vrući plin koji dolazi iz unutrašnjosti ne može ući u magnetsko polje, i onda dolazi do gubitka energije i temperatura pada, a ta područja vidimo kao tamna. Što više pjega vidimo na Suncu, to je veća njegova aktivnost’, dodaje.

Časopis Science Alert danas je objavio da se dio Sunca odvojio i formirao vrtlog. Vršnak ističe kako je to sve na neki način povezano. ‘Ovo je sad bilo povezano s tim tornadom, kako mi to zovemo, a bio je poseban jer se vidio iznad polova na Suncu, što je relativno rijetko. Ali on se nije dogodio na polu Sunca, nego iza. Kada je izašao izvan Sunčevog limba, kako kažemo, ruba, onda se vidio, bila je ogromna erupcija. To je tip erupcije koji dolazi iz polarne krune’, objašnjava.

‘Ovo gdje su pjege zove se kraljevska zona. One s vremenom putuju s većih širina prema ekvatoru i kada dođu na ekvator, ciklus je gotov. Iznad toga su polarna područja koja imaju drugačije karakteristike. To što ih razdvaja zove se polarna kruna i tu su uvijek tzv. filamenti, što će reći hladna plazma u magnetskom polju koja levitira i ide skroz okolo Sunca. Kako su to veliki filamenti, onda kada eruptiraju, to bude dramatično’, ističe solarni fizičar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...