Donosimo popis šest najgorih pića za zdravlje vašeg mozga

Bojite se da ćete u kasnijoj životnoj dobi dobiti demenciju? Niste sami, pogotovo ako u obitelji imate slučajeve Alzheimerove bolesti ili nekih drugih oblika demencije.

Međutim, to ne mora biti vaša sudbina. Istraživanja pokazuju da zdravi način života, koji uključuje i ono što jedete i pijete, može pomoći u smanjenju rizika.

Kao dio preventivne strategije za smanjenje rizika od demencije, važno je obratiti pozornost na to što jedete i pijete, na to koliko dnevno vježbate, a jednako je tako važno da izbjegavate pušiti i da održavate pravilnu tjelesnu težinu.

Ono što pijete ima dubok utjecaj na vaše cjelokupno zdravlje, tjelesnu težinu i zdravlje mozga.

Naime, zbog određenih napitaka u svoju prehranu unosite jako puno nezdravih tvari, poput dodanih šećera. Vodeći među njima su bezalkoholna pića, a slijede ih pića s okusom voća, sportska pića te zaslađena kava i čaj. Neka od ovih pića sadrže više šećera nego neki deserti ili slatkiši.

Evo koji se pića i napitaka treba kloniti:

Zašećerena pića

Prema izvješću Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku CDC-a iz 2017., gotovo polovica svih odraslih osoba dnevno popiju jedan ili više napitaka zaslađenih šećerom, odnosno obične gazirane napitke, pića s okusom voća, sportska pića i druga. To je oko 150 kalorija ili 37 grama brzo apsorbiranih kalorija šećera dnevno. Gornja granica dodanih šećera koju je postavio AHA (American Heart Association) je 36 grama na 150 kalorija za muškarce i 25 grama na 100 kalorija za žene.

Šećer je štetan i za vašu sivu masu jer je povezan s metaboličkim stanjima kao što su kardiovaskularne bolesti, moždani udar, metabolički sindrom, upale i dijabetes tipa 2. Hrana koja povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti također povećava rizik od demencije, jer održavanje vaše sive mase zdravom cijeli život uključuje održavanje milijuna krvnih žila koje podupiru vaš mozak čistima od plaka povezanih sa srčanim bolestima.

U jednoj nedavnoj studiji objavljenoj u Journal of Prevention of Alzheimer’s Disease, autori su otkrili da su oni koji su izjavili da piju najviše zaslađenih napitaka imali oko tri puta veću vjerojatnost da će patiti od demencije, u usporedbi s onima koji nisu pili zaslađena pića. Rizik od moždanog udara također je udvostručen među onima koji su pili najviše zaslađenih pića.

Istraživanje Harvard School of Public Health također pokazuje da osobe koje piju jedno ili više slatkih pića dnevno imaju veću vjerojatnost da će imati slabije pamćenje, manji ukupni volumen mozga i znatno manji hipokampus, područje mozga povezano s pamćenjem i učenjem. Autori sugeriraju da su slatka pića povezana sa simptomima predkliničke Alzheimerove bolesti.

Milkshakeovi

Iako su milkshakeovi za mnoge ultimativni užitak, šećer i zasićene masnoće dvostruki su udarac na zdravlje vašeg mozga. Poznato je da zasićene masti, prisutne u punomasnoj mliječnoj hrani, masnom mesu, maslacu te kokosovom i palminom ulju, povećavaju razinu LDL-kolesterola.

Studije pokazuju da visok kolesterol može značajno povećati rizik od demencije. Zapravo, tri velike studije otkrile su da visoki unos zasićenih masti udvostručuje rizik od Alzheimerove bolesti, dok dijete s nezasićenim mastima smanjuju rizik. Srednji čokoladni shake iz McDonald’sa ima 650 kalorija, 85 grama (tj. 21 čajna žličica) dodanog šećera i 11 grama zasićenih masti, odnosno više od polovice ukupnih zasićenih masti koje biste trebali unijeti tijekom cijelog dana.

Različiti napici od kave
Obična kava ili čaj bez dodanih šećera odličan su način da povećate unos korisnih antioksidansa i drugih hranjivih tvari biljnog podrijetla u svojoj prehrani, ali mnogi kavopije preferiraju zaslađene napitke. Ako uživate u posebnim napitcima od kave, možda dobivate iznenađujuću količinu dodanog šećera i nezdravih zasićenih masnoća.

Uobičajena pića kao što su mocha, aromatizirani lattei, frapei i druge vrste mogu sadržavati istu količinu šećera kao dvije limenke gaziranih pića. Ako želite zdravije varijante, odaberite arome bez šećera i napravite svoje piće od obranog mlijeka.

Sportski napici

Osim ako niste profesionalni sportaš, trebali biste ograničiti količinu sportskih napitaka koje pijete svaki dan. Sportska pića mogu biti štetna za zdravlje vašeg mozga, posebno za sivu masu vašeg mozga.

Jedan od razloga zašto ova pića mogu biti tako podmukla je to što se reklamiraju kao zdravije alternative gaziranim sokovima. Dok sportski napici igraju važnu ulogu u prehrani vrhunskih sportaša i održavanju hidratacije tijekom natjecanja, većina prosječnih ljudi umjesto njih može piti običnu vodu ili nadomjesne tablete elektrolita bez kalorija.

Jedna boca sportskog pića ima oko 140 kalorija i 34 grama šećera, što čini dnevni unos šećera. Šećer u sportskim napitcima može povećati rizik od debljanja, dijabetesa tipa 2, kardiovaskularnih bolesti i neuroloških problema.

Napitci za oporavak nakon treninga

Slično sportskim napitcima, napitci za oporavak namijenjeni su ozbiljnim sportašima. Napravljeni su posebno s omjerom ugljikohidrata i proteina 4:1 i dizajnirani posebno za poticanje nadoknade tekućine, ugljikohidrata i proteina.

Razlog zašto nisu tako zdravi za vaš mozak je taj što su bogati kalorijama i napravljeni od jednostavnih ugljikohidrata pa je jako malo razloga da ih uvrstite u svoju prehranu, ako niste profesionalni sportaš.

Energetski napici s kofeinom

Red Bull, Monster i druga energetska pića s kofeinom isprva su razvijena za ekstremne sportaše ili za pomoć studentima da se probude ili ostanu budni, ali nemaju nikakve koristi kada je riječ o održavanju zdravlja vašeg mozga zato što imaju visoki udio šećera. Na primjer, limenka Red Bulla ima 168 kalorija i 37 grama (9 žličica) dodanog šećera. Ako želite kofein koji ove vrste pića pružaju, tražite okuse bez šećera, prenosi N1.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...