DRŽAVNI ARHIV DONOSI Veslačko društvo Dalmacija u Zadru osnovano 25. svibnja 1885.

Veslanje je jedan od najpopularnijih i najtrofejnijih sportova u Zadru, a sve je počelo još krajem 19. stoljeća, objavili su iz Državnog arhiva u Zadru.

– Societa’ dei canottieri Dalmazia ili Veslačko društvo Dalmacija osnovano je 25. svibnja 1885. godine kad se sastao se inicijalni odbor od tri člana sa željom da u Zadru osnuje veslačko društvo, a nakon mjesec dana, 25. lipnja iste godine predao je na uvid kancelariji Carsko-kraljevskog Namjesništva u Zadru statut novog društva s molbom da se društvu odobri rad. Nakon nekoliko odbijenica zbog problema oko statuta, društvu je odobren rad.

U Statutu Veslačkog društva Dalmacija koji je donesen 27. listopada 1885. pronašli smo ove slike veslačkih uniformi koje su nam digle raspoloženje na ovaj tmurni dan. Kao zanimljivost istakli bi da je Društvo osnovano, a da nije posjedovalo niti jedan čamac i tek je na sjednici predsjedništva kluba 14. travnja 1886. donesena odluka o kupovini prvog vlastitog čamca tipa lancia (lancun), koji je kupljen u Veneciji za iznos od 260 forinti. (HR-DAZD-543 Vlada/Namjesništvo za Dalmaciju. Društva u Dalmaciji (1833.-1918.)

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...