FOTO Projekt uređenja parka “Novi Bokanjac” ovisi o situaciji s proračunom, pogledajte kako treba izgledati

Jedan od projekata koji ovisi o situaciju s gradskim proračunom je i uređenje parka “Novi Bokanjac”, gdje se planom trebao urediti gradski park s raznim sadržajima za djecu i odrasle na prostoru od napuštenog vojnog kompleksa “Prevojnička” do Plodina na Žmirićima.

Projekt je to arhitekta Bogdana Marova prema kojem se trebao urediti taj prostor koji predstavlja “tampon” zonu između naselja Novi Bokanjac i planirane zone centralnih funkcija, smještne južno od obuhvata ovog Detaljnog plana uređenja u kojoj se očekuje relativno gusta izgradanja, primarno višestambenih objekata.

– Kako je i određeno DPU-om ovaj dio Gradskog parka predviđen je kao sportsko–rekreacijska zona. Osmišljena je unutar predviđene uređene zelene površine sa nizom sadržaja za aktivni boravak u prirodi, igru i rekreaciju, edukaciju, te za odmor uz meditacjiu, čitanje i slične aktivnosti. Ideja projekta je što manjom intervencijom u prirodni ambijent dobiti ugodan prostor sporta, rekreacije i druženja. Sportsko-rekreacijska zona uključuje razne dobne i interesne skupine pa su i sadržaji prilagođeni njihovim potrebama.

Zbog pretpostavke da će sadržaje istovremeno koristiti, oni se isprepliću, što omogućava međugeneracijsku suradnju i druženje. Ipak, sadržaji su zonirani kako se u aktivnosti ne bi međusobno ometali. Na ovaj način projektom je podržan cilj stvaranja pristupačnih i uključivih zelenih javnih površina za različite skupine našeg društva. Projektom je naglašena integracija različitih skupina po dobi, tjelesnoj spremi te interesima u vidu rekreacije i zabave u slobodno vrijeme te su se tako uvažile raznolike skupine građana i njihove potrebe za odmorom i boravkom u prirodnom ambijentu. Sve podloge u parku su od prirodnih materijala: šljunak/malč/sipina. Jedini izuzetak je podloga rampe za rollere i skatere koji zbog same svoje funkcije mora biti od zaglađenog betona.

Svo postojeće visoko zelenilo se zadržava, a predviđena je i sadnja novih stabala u devastiranom pojasu kao i sadnja zelenila u zaštitnom pojasu prema prometnicama. Iz tog razloga položaj i geometrija pješačke/trim i fitnes staza nisu konačni već će se, tijekom izvedbe, prilagoditi stvarnom stanju na terenu kako bi se izbjeglo nepotrebno i samim tim neprihvatljivo uklanjanje postojećih borova. Uređenje cijelog obuhvata sa realizacijom svih sadržaja predviđena je u više faza, ovisno o trenutnim potrebama i mogućnostima Investitora, navodi se u obrazloženju projekta.

Dakle, plan je da park ima isključivo sportsko-reakreacijski sadržaj.

– Park je osmišljen sa nizom sadržaja za aktivni boravak u prirodi, igru i rekreaciju, edukaciju, te za odmor uz meditacjiu, čitanje i slične aktivnosti (nadstrešnice, pergole). Niz sadržaja parka koje predviđa ovaj Plan pretpostavlja dolazak svih uzrasta bez obzira na dob: održavanje predstava u prirodi, prvenstveno dječijih (amfiteatar), boravak na oplemenjenim površinama od prirodnih materijala (kameno popločenje, drvene površine, pijesak, travnjak), vodene površine, bočalište, površina za badminton, stolni tenis, rampa za rolere, umjetni zid za penjanje, šah, trim staza…

Na ulazu u Park predviđen je paviljon sa sadržajima: sanitarni čvor, zaštitarska služba, održavanje, spremište rekvizita, ovisno o potrebi moguće je organizirati i caffe-slastičarnicu i sličan ugostiteljski sadržaj. Budući se radi o prostoru na kojem zatičemo visoko razvijenu brovu šumu prije izrade projekata za uređenje parka potrebno je izvršiti valorizaciju zelenila i rješenje prilagodit propisanim uvjetima za zaštitu zatečenog biljnog fonda. U skladu sa izrađenom studijom moguća su odstupanja u smještanju pojedinog sadržaja unutar zone Parka, navodi se u objašnjenju.

Procijenjena vrijednost ovog projekta je od 2,5 milijuna kuna bez PDV-a.

No, kako saznajemo u Gradu Zadru, ako se situacija s proračunom riješi, projekt ide dalje, a u protivnom od njega se odustaje.

 

Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...