HNB: Uvođenje eura nema veći utjecaj na inflaciju

Prvi podaci o siječanjskoj inflaciji upućuju da uvođenje eura, kao i u drugim zemljama, nema veći utjecaj na ukupnu inflaciju, ocjenjuju iz Hrvatske narodne banke (HNB).

– Kretanja u siječnju upućuju da bi uvođenje eura i u Hrvatskoj moglo imati razmjerno blagi utjecaj na ukupnu inflaciju, što je na tragu iskustva drugih zemalja”, kaže se u HNB-ovom priopćenju. Dodaje se da je, jednako tako, na tragu iskustva drugih zemalja podatak da je povećanje cijena nakon uvođenja eura vjerojatno najviše izraženo u uslugama. Za konačnu ocjenu rasta cijena nakon uvođenja eura potrebno je pričekati detaljne podatke za siječanj i nekoliko idućih mjeseci, kažu u središnjoj banci.

Cijene su više gotovo 13 posto nego u siječnju 2022.

Eurostat i Državni zavod za statistiku su, nakon ulaska Hrvatske u europodručje, danas prvi put objavili brzu procjenu inflacije u Hrvatskoj. Prema tim podacima, u siječnju ove u odnosu na siječanj prošle godine cijene su više u prosjeku za 12.7 posto, a u odnosu na prosinac u prosjeku su ostale iste.

Na mjesečnoj razini, to jest u odnosu na prosinac prošle godine, hrana, piće i duhan skuplji su za 1.3 posto, usluge za 1.1 posto, dok se za industrijske neprehrambene proizvode bez energije procjenjuje pad za 2.1 posto, a energiju za jedan posto.

“Usporavanju inflacije pridonijelo je i pojeftinjenje sirovina”

U HNB-u kažu da je blago usporavanje inflacije u siječnju na tragu njihovih očekivanja utemeljenih na smanjenju cijena naftnih derivata i ocjenama usporavanja godišnjeg rasta cijena hrane.

– Usporavanju inflacije pridonijelo je i pojeftinjenje sirovina na svjetskom tržištu vidljivo od sredine prošle godine, kao i postupno otklanjanje preostalih uskih grla u opskrbnim lancima. S druge strane, još nisu vidljivi znatniji učinci slabljenja gospodarske aktivnosti, kažu u HNB-u.

Imajući u vidu naznake popuštanja inflacijskih pritisaka na globalnoj razini, kao i statističke elemente u smislu povoljnog učinka baznog razdoblja, u nastavku 2023. očekuju daljnje postupno usporavanje godišnje stope inflacije, iako će ona još neko vrijeme ostati povišena.

– Međutim, ne smije se zanemariti da su rizici da buduća ostvarenja inflacije budu viša od projiciranih i dalje znatni, kažu u središnjoj banci.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...