HUP: Zatvaranje trgovina nedjeljom zaustavit će rast plaća i potrošnje

Hrvatska udruga poslodavaca upozorava da zatvaranje trgovina u godini u kojoj nam prijeti recesija može negativno utjecati na zapošljavanje i rast plaća zaposlenika te potaknuti pad BDP-a.

– Kao što smo cijelo vrijeme isticali, ograničavanje rada i radnog vremena poduzetnika je suprotno temeljnim postulatima koje Hrvatska udruga poslodavaca i njezine članice zastupaju, a napominjemo i da zabrane nikada nisu dovele do razvoja tržišta ni pozitivnih utjecaja na tržište rada.

Mišljenja smo kako je najbolja opcija ostaviti rad nedjeljom na odabir poslodavcima uz poštivanje svih zakonskih obaveza i adekvatno plaćanje radnika te ističemo da se načelno protivimo intervencijama u radno vrijeme dijela poduzetnika.

Zaključno, izmjene Zakona koje su danas predstavljene podržavamo u dijelu kojim će se u svrhu uklanjanja administrativnih prepreka i smanjenja troškova pokretanja i obavljanja djelatnosti trgovine, priopćili su iz HUP-a reagirajući na zaključni prijedlog vlade o radu nedjeljom, prenosi Index.

Podsjetimo, vlada je danas u sabor uputila konačni prijedlog Zakona o trgovini, prema kojemu bi trgovine nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci bi mogli odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili. Novi zakon bi stupio na snagu 1. srpnja, kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, a radi prilagodbe bi trgovcima do kraja godine na raspolaganju bilo svih 16 nedjelja koje mogu iskoristiti kao radne.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...