Iznimno visoke temperature – Europa doživjela treći najtopliji zabilježeni siječanj

Copernicus služba za klimatske promjene (C3S), koju provodi Europski centar za srednjeročne vremenske prognoze u ime Europske komisije uz financiranje EU-a, redovito objavljuje mjesečne klimatske biltene s izvješćima o promjenama uočenim u globalnoj površinskoj temperaturi zraka, morskom ledenom pokrivaču i hidrološke varijable.

Prema najnovijem izvješću, veći dio Europe imao je iznadprosječne temperature zraka, uključujući Balkan i istočnu Europu, gdje je Nova godina doživjela rekordnu toplinu; regija Svalbard također je imala istaknute tople anomalije.

Iznadprosječne temperature dogodile su se u istočnim Sjedinjenim Državama, Kanadi, Meksiku i u pojasu jugoistok-sjeverozapad diljem zapadne Rusije. Ispodprosječne temperature zabilježene su u Sibiru, Afganistanu, Pakistanu i susjednim zemljama te Australiji. Opseg antarktičkog morskog leda dosegao je najnižu vrijednost za siječanj u skupu satelitskih podataka, 31% ispod prosjeka, znatno ispod prethodnog rekorda iz siječnja 2017.

U svim sektorima Južnog oceana prevladavale su ispodprosječne koncentracije morskog leda. Opseg arktičkog morskog leda bio je 4% ispod prosjeka, zauzimajući 3. najniže mjesto za siječanj u evidenciji satelitskih podataka. Koncentracije leda u arktičkom moru bile su ispod prosjeka u regiji Barentsovo more i Svalbard.

Prema riječima Samanthe Burgess, zamjenice direktora C3S-a, “Mnogi od nas svjedočili su iznimno visokim temperaturama na prijelazu u godinu. Iako je siječanj 2023. izniman, ove ekstremne temperature ostaju opipljiv pokazatelj učinaka klimatskih promjena za mnoge regije i može se shvatiti kao dodatno upozorenje na buduće ekstremne događaje Imperativ je da globalni i regionalni dionici poduzmu brze mjere kako bi ublažili porast globalnih temperatura.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...