Kako ‘ispeglati’ odjeću bez pegle

Bez obzira na to da li se spremate na godišnji odmor u planinama ili u luksuznoj vili uz more, bitno je dobro se organizirati – spakirati odjeću i obuću, kozmetiku, punjače za mobitele…

No što napraviti nakon što ste se probudili na dan putovanja i shvatili da je ljetna haljina koju ste brižno pripremili za put izgužvana, a pegla je spremljena duboko na dnu torbe?

Donosimo van popis jednostavnih trikova kojima ćete ‘ispeglati’ odjeću bez korištenja pegle:

Iskoristite paru tokom jutarnjeg tuširanja da biste uklonili nabore

Ovaj trik je idealno riješenje za problem vaše izgužvane robe, posebice zato što ne zahtjeva gotovo ništa truda s vaše strane. Ono što vam je potrebno za ‘ispeglati’ robu na ovaj način je jutarnje tuširanje i vješalica.

Naprosto objesite izgužvanu odjeću u kupaoni dok odrađujete svoju jutarnju rutinu. Para koja će se akumulirati tokom tuširanja omekšati će vlakna vaše robe i poravnati ih – 10 do 15 minuta koliko vam treba za prosječno tuširanje je dovoljno.

Naravno, zapariti prostoriju možete i samo pustivši vruću vodu iz svih slavina u kupaoni, no ipak je ekološki osvještenije uklopiti ovaj trik u jutarnje tuširanje.

Ubacite izgužvanu odjeću u sušilicu sa par kockica leda

Ukoliko posjedujete sušilicu rublja koja je danas sve učestalija u našim domovima, ovaj trik riješiti će vaše probleme u par minuta.

Ubacite vašu odjeću u sušilicu rublja, dodajte nekoliko kockica leda, te podesite sušilicu na najvišu temperaturu. Vrućina će otopiti kockice leda i pretvoriti ih u paru djelujući na vašu odjeću na isti način na koji radi pegla sa parnom postajom.

Za samo nekoliko minuta vaša će odjeća izgledati uredno, kao da ste joj posvetili mnogo vremena i truda sa vrućom peglom u ruci.

‘Ispeglajte’ odjeću sušilom za kosu

Iako zvuči nevjerojatno, svoju odjeću možete ‘ispeglati’ pomoću par kapi vode i običnog sušila za kosu!

Za ovaj trik odjeću možete obući ili je položiti na ravnu plohu kao što su krevet ili stol. Potom je treba poprskati sa malo vode i ravnati rukama dok je sušite sušilom za kosu.

Da biste smočili odjeću, najbolje je iskoristiti bočicu sa raspršivačem jer će ona omogućiti ravnomjerno raspršivanje vode. Držite na umu i to da će odjeća ostati samo onoliko poravnana koliko je uspijete rastegnuti rukama dok je sušite.

Ukoliko želite dodati i malo mirisa odjeći, u bočicu s raspršivačem možete dodati i par kapi omekšivača za odjeću – on će učiniti vašu robu mirisnom, no i lakšom za izravnati.

Iskoristite električno kuhalo za vodu

Jeste li znali da i električno kuhalo za vodu može postati vaš neočekivani saveznik u borbi protiv nabora? Objesite vašu robu na vješalicu, pustite da voda zavrije, te usmjerite paru prema odjeći. Učinak će biti jednak parenju, samo što na ovaj način možete ciljati samo izgužvane dijelove robe i time ubrzati proces.

Ako se odlučite za ovaj trik, imajte na umu činjenicu da će para iz kuhala biti izrazito vruća, pa pripazite da ne opržite ruke ili ne oštetite odjeću. Ako para prestane izlaziti iz kuhala prije nego ste uspjeli ‘ispeglati’ robu, samo ponovno zakuhajte vodu.

Izravnajte vašu odjeću peglom za kosu

Ovaj trik nije idealan za poravnati cijelu košulju ili haljinu, ali je odličan za ispeglati rukave ili ovratnik. Naprosto raspršite malo vode po rukavu i ispeglajte ga peglom za ravnanje kose.

Prije nego se odvažite isprobati ovo, provjerite da pegla nije prepuna proizvoda za održavanje kose da ne biste napravili još veći nered.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...