Lani je nedostajalo 17 tisuća, ove godine čak 30 tisuća radnika! Najviše dolaze iz Srbije, Nepalci na četvrtom mjestu

Zbog velikog nedostatka radne snage u Hrvatskoj, ali i atraktivnijih ponuda poslova iz drugih zemalja gdje su plaće radnika i do tri puta veće, ustalio se trend zapošljavanja radnika iz inozemstva, od kojih su najbrojniji oni iz susjednih zemalja poput Srbije i BiH, ali sve više i Filipinci te Nepalci.

Prošle je godine u Hrvatskoj izdano 16.836 dozvola za sezonske radnike, od kojih najviše radnicima iz Srbije (4975), Bosne i Hercegovine (4460), Makedonije (3638), Nepala (1061) te Filipina (507).

Eduard Andrić, predsjednik sindikata turizma Hrvatske, kaže da u Hrvatskoj općenito nedostaje radne snage, a da je prošle godine manjkalo između 15 i 20 tisuća sezonskih radnika te da je izgledno da će se ove godine ta brojka povećati.

Andrić kaže da se pod pojmom radnika u turizmu ne misli samo na usko vezane djelatnosti poput hotelijerstva te da u Hrvatskoj ima preko 70 tisuća registriranih obrta, od fast foodova do kafića.

“Kada bi svaki od njih trebao samo jednog radnika, radilo bi se o 70 tisuća radnika. Iz saznanja koje imam ove godine, trebalo bi nedostajati do 30 tisuća radnika. S tim da nije samo problem u tom broju, nego je problem što praktički među radnicima iz trećih zemalja ne možete doći do stručne radne snage koja je potrebna u našem turizmu”, kaže, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...