Ministar Butković komentirao prosvjed protiv Zakona o pomorskom dobru: “To je politički skup oporbe koja skuplja bodove”

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izjavio je da je prosvjed na Markovom trgu bio politički skup ujedinjene oporbe, koja na osjetljivoj temi Zakona o pomorskom dobru pokušava manipulirati javnošću.

– Ovo danas na Markovu trgu bio je politički skup oporbe koja pokušava i na ovoj temi dobiti političke bodove iskrivljavajući stvari i govoriti suprotno od onoga što je intencija zakona, rekao je Butković.

Radi se o prosvjedu građanske inicijative Javno je dobro, na kojemu je zatraženo da se iz saborske procedure povuče prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama jer vodi privatizaciji plaža i pogoduje velikim investitorima i hotelima.

Butković je u izjavi novinarima ustvrdio da je namjera zakona, pred kojim je drugo čitanje u Hrvatskom saboru, suprotna optužbama koje je i u prvom čitanju zakona iznijela opozicija.

– Budući da smo uvidjeli da aktualni zakon ima čitav niz manjkavosti, htjeli smo napraviti zakon koji ima bolju kontrolu i veće kazne na pomorskom dobru. Zato uvodimo gradove i općine koje će imati nadzor nad pomorskim dobrom, dajemo im ovlasti redara, što do sada nisu imali, kaže Butković.

Aktualnim zakonom, koji je 2003. godine donijela SDP-ova saborska većina, omogućeno je ograđivanje plaža, pa je trenutno na hrvatskoj obali ograđeno ukupno 18 plaža.

Stoga je oporbi poručio da neće odustati od zakona, jer bi to značilo da potiču “ograđivanje plaža” i nastavljaju s lošijim nadzorom i manjim kaznama.

Ipak, poručio je kako je saborska većina otvorena za sve prijedloge oporbe da neke stvari promijenimo i poboljšamo kroz drugo čitanje.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...