Ministar Filipović o najavljenim poskupljenjima: “Nekim akterima na poslovnoj sceni nikad nije dosta profita”

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović ocijenio je da pojedina obrazloženja o najavljenim poskupljenjima djeluju “pomalo bizarno” poručivši da će se prilikom donošenja paketa mjera za razdoblje od 1. travnja uzeti u obzir i dosadašnje ponašanje pojedinih subjekata.

Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice vlade, Filipović je ustvrdio da su se u javnosti s najavama poskupljenja pojavili upravo oni akteri koji njegovom ministarstvu nisu dostavili podatke o cijenama proizvoda.

– Istovremeno, nije im problem uzeti novac od države, odnosno HEP-a, kada govorimo o plaćanju struje, jer dio njih plaća itekako niže troškove struje u odnosu na ono što bi trebali platiti da nije mjera vlade, poručio je, prenosi Index.

Aplikacija Kretanje cijena je predstavljena prošli tjedan, a do jučer je imala 29.627 jedinstvenih posjeta, dakle, s različitih IP adresa, izvijestio je Filipović.

Aplikacija omogućuje građanima da vide kako se kreću cijene u pojedinim trgovačkim lancima, a za sve trgovačke lance koji nisu dostavili podatke u narednom razdoblju će se popisati cijene traženih proizvoda pa će građani na jednom mjestu moći vidjeti diže li tko cijene te naposljetku donositi informirane odluke o tome kome će pokloniti povjerenje prilikom kupovine, poručio je ministar.

“Postoje akteri na poslovnoj sceni kojima nikada nije dosta”

Upitan što ako svi trgovački lanci podignu cijene, Filipović je rekao da prvo moraju reći cijene kojih proizvoda dižu, a očekuje i od medija da ih upitaju o razlozima poskupljenja.

Istaknuo je da su cijene energenata u padu i da je vlada lani reagirala sa snažnim paketima mjera za očuvanje standarda građana i kako bi pomogla gospodarstvu.

– Onda pomalo bizarno djeluju, moram to tako reći, obrazloženja pojedinaca da cijene primjerice rastu zbog rasta cijena energenata, što je potpuno promašeno, ustvrdio je Filipović, koji je podsjetio i da vlada regulira cijene naftnih derivata.

Tako je litra dizela trenutno jeftinija oko dvije kune u odnosu na situaciju da mjera vlade nema, a benzin i dizel su u Hrvatskoj jeftiniji nego u svim zemljama okruženja, uključujući Bosnu i Hercegovinu.

– Prema tome, vlada je tu, djeluje, radi, ali očito postoje neki akteri na poslovnoj sceni kojima nikada nije dosta i koji žele ostvarivati još veće razine dobiti, što je njihovo pravo. Međutim, mislim da svi građani trebaju donositi odluke i ići u kupovinu u trgovačke lance gdje su prema njima korektni, izjavio je Filipović, koji je ponovio da će osobno prije ići u kupnju u Konzum, KTC i Tommy, s obzirom na to da su oni jedini dostavili cijene proizvoda.

Drugi trgovački lanci koji to nisu učinili, po Filipovićevom mišljenju, ponijeli su se iznimno nekorektno ne samo prema vladi već i prema građanima.

– U čemu je problem dostaviti transparentno cijene ako radite korektno? upitao je Filipović, koji smatra da menadžere tih lanaca treba pitati kolike su im plaće i hoće li ostvariti neke bonuse za podizanje cijena.

Okvir novih mjera sredinom ožujka

Na pitanje novinara razmišlja li se onda o uskrati pomoći za takve subjekte u novom vladinom paketu za razdoblje od 1. travnja, Filipović je rekao da se razmišlja o svemu, a da će se sredinom ožujka predstaviti okvir novih mjera.

– Sigurno da ćemo uzeti u obzir kako su se pojedinci ponašali cijelo ovo vrijeme, istaknuo je.

S druge strane, građani mogu očekivati da će vlada i dalje biti uz njih, kao što je to od prvog dana, poručio je.

Nema govora o privatizaciji HEP-a

Upitan je i hoće li vlada pomoći HEP-u koji je nositelj dosadašnjih mjera, pri čemu trošak kompanije po tom pitanju doseže 900 milijuna eura, Filipović je odgovorio da je vlada prilikom donošenja mjera svjesno opteretila HEP, između ostalog, i da bi građani i javni subjekti mogli imati istu cijenu struje kao prije.

– Jasno, to je opteretilo poslovanje HEP-a, no vlada će u svakom trenutku biti uz HEP ako to bude potrebno, izjavio je ministar, koji je odbacio teze o mogućoj privatizaciji ili pronalasku strateškog partnera za tu kompaniju.

– Dok sam ja ministar gospodarstva, to uopće neće biti tema za razgovor. (…) Nikakvog govora nema o privatizaciji HEP-a, rekao je Filipović dodavši da bi u slučaju da ta tvrtka nije u državnom vlasništvu, bili u velikim problemima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...