Muškarcu eksplodirao žučni mjehur zbog predoziranja kurkumom

Popularni začin, aktivni dio kurkume poznat kao kurkumin, pokazao se opasnim za 69-godišnjeg muškarca koji je zbog prekomjerne konzumacije završio u bolnici s rupturom žučnog mjehura. Kako prenosi Index, protuupalni kurkumin povezan je s različitim zdravstvenim dobrobitima, od kontrole dijabetesa pa sve do liječenja artritisa. Ovi snažni učinci pretvorili su kurkumin u popularan suplement koji danas konzumira veliki broj ljudi.

Unatoč njegovoj popularnosti, s kurkuminom se ne smije pretjerivati pa stručnjaci upozoravaju da ga je potrebno uzimati s oprezom. Tome u prilog ide i spomenuti slučaj koji je detaljno opisan u časopisu American Journal of Medical Case Reports. Kako piše u izvještaju, 69-godišnji muškarac otišao je na odjel hitne pomoći nakon tri dana iznimno jakih bolova u trbuhu, prsima, povišene temperature te znojenja. Bol koju je opisao širila se sve do gornjeg dijela njegovih leđa.

Dok su mu liječnici pregledavali pluća i kardiovaskularni sustav, nisu mogli pronaći krivca za te probleme. No, CT prsnog koša pokazao je da mu je prsnuo žučni mjehur i da ima žučni kamenac od jednog centimetra.

Dok su najčešći uzroci pucanja žučnog mjehura žučni kamenci i kolecistitis, istraživači smatraju da su dodaci kurkumina u slučaju ovog pacijenta također imali veliku ulogu. Naime, pacijent je četiri mjeseca uzimao dnevnu dozu od 1500 do 2000 miligrama kurkumina. Kako su objasnili liječnici, popularni dodatak ne preporučuje se osobama sa žučnim kamencima jer kurkuma može povećati sposobnost žučnog mjehura da izbaci žuč u žučne kanale.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...