Na Sveučilištu u Zadru prvi put obilježen Dan crvenih haljina

Zadar je ove godine prvi put sudjelovao u javnozdravstvenoj kampanji „Dan crvenih haljina“, koja je pokrenuta kako bi se podigla svijest o moždanom udaru kod žena. Moždani udar u žena nedovoljno je prepoznat, nedovoljno istražen i nedovoljno liječen.

Kampanja „Go Red for Women“ pokrenuta je u Americi, a danas je to međunarodna kampanja
posvećena prevenciji, dijagnostici i kontroli kardiovaskularnih bolesti, što uključuje bolesti krvnih žila srca i mozga kod žena. U Hrvatskoj je Hrvatsko neurološko društvo 2019. godine pokrenulo kampanju “Dan crvenih haljina“, a simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

– Posljedice moždanog udara teži su kod žena nego kod muškaraca. Zbog toga je javnost potrebno educirati kako bi simptomi bili prepoznatljivi. Nažalost, pokazalo se da žene kasne s traženjem pomoći nakon moždanog udara, kaže Doris Bailo, predsjednica Udruge Cukrići Zadar, koja je zajedno s Odjelom za psihologiju Sveučilišta u Zadru, uz pomoć i podršku Odjela za zdravstvene studije Sveučilišta u Zadru i Udruge za autizam Zadar, te sudjelovanje Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, Medicinske škole Ante Kuzmanića i Udruge Ahimsa, organizirala prvo obilježavanje ovog dana u Zadru.

Nakon okupljanja na Pozdravu Suncu i fotografiranja sudionici su se pješice uputili na Sveučilište u Zadru, gdje je priređeno nekoliko predavanja, mjerenje tlaka i šećera u krvi te degustaciju namirnica i pića Poljoprivredno, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića.

Prof. dr. sc. Nataša Šimić održala je predavanje „Žena u crvenom – čimbenici rizika za moždani udar“, doc. dr. sc. Anamarija Mrđen o prevenciji moždanog udara u žena a prof. dr. sc. Marijana Matek Sarić o mediteranskoj prehrani. Istaknuto je kako su dvije osnovne vrste moždanog udara ishemijski – kada mozak ostane bez kisika, i hemoragijski koji nastaje puknućem krvnih žila. Brojnim istraživanjima otkrilo se puno o funkcijama mozga te se danas može predvidjeti probleme ovisno o mjestu na kojemu je nastao. Promjenom navika, odnosno smanjenjem krvnog tlaka, tjelesne težine, prestankom konzumiranja duhana i alkohola, smanjenjem lošeg kolesterola, odnosno pravilnom prehranom, rizik od moždanog udara može se smanjiti za 80 posto.

Što se tiče pušenja, smatra se da pet godina nepušenja poništava taj rizik. Prekomjerno ispijanje
alkohola uništava krvne žile, ali jedno do dva pića dnevno, odnosno čaša crnog vina, preveniraju
moždani udar.

Nakon predavanja predstavljen je film o učenici Medicinske škole Petri Adžić, koja je sa samo 15
godina doživjela moždani udar uslijed prsnuća urođene arteriovenske malformacije na području
malog mozga, zbog kojega i danas prolazi mukotrpne terapije.

Prorektor Sveučilišta u Zadru prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić zahvalio je svim sudionicima, izražavajući nadu da će sljedećih godina ovaj dan obilježavati cjelodnevnim programom i konferencijom, kako bi se još više osvijestila važnost prevencije moždanog udara i svih drugih potencijalnih opasnosti koje ovo oboljenje nosi sa sobom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...