Nema dogovora oko proračuna, dok se čekaju upute Ministarstva uprave, slijede novi pregovori i sastanci

Povodom odluke Ministarstva financija o osnovanosti donošenja Odluke o obustavi izvršenja gradskog proračuna temeljem izvršenog proračunskog nadzora, gradonačelnik Branko Dukić održao je danas radni sastanak s predstavnicima svih klubova vijećnika u Gradskom vijeću.

Sastanku su se odazvali Mate Lukić, Bruno Milin, Dado Burčul, Damir Biloglav, Daniel Radeta, Enio Meštrović i Adela Frank.

No, dogovora oko proračuna ipak nema. Jedini dogovor koji je proizašao iz sastanka je da će se svi ponovno sastati idući tjedan.

Na samom početku sastanka gradonačelnik Dukić ponovno je naglasio kako imamo nezakoniti proračun te da je sad potrebno pronaći rješenje.

Pročelnik za financije Ivan Mijolović objasnio je što zapravo znači ta odluka Ministarstva:

– Za osam aktivnosti su nedostatna sredstva poslije skidanja putem amandmana. Tih osam aktivnosti se prožima kroz više amandmana pa tako imamo primjer javne rasvjete koja se prožima kroz tri amandmana. Za dio amandmana Ministarstvo je utvrdilo da postoje preuzete obveze, međutim, nisu mogli utvrditi točan iznos tih obveza. Radi se o financiranju Eka, informatizaciji i održavanje Kneževe palače.

Dukić je okupljenima na sastanku naveo koje su im opcije na raspolaganju kao rješenje ove situacije:

– O nama i o vama ovisi daljnje postupanje u kojem će pravcu grad funkcionirati i ići naprijed. Imamo dvije mogućnosti, da ne spominjem sad treću. Prva je mogućnost da čekamo Visoki upravni sud s svojim pravorijekom koji će također ići u pravcu nekog novog proračuna, kako god se taj zvao, pa vidjeti i raspraviti sve, ali za stolom. Druga je opcije, po meni puno bolja, da u idućem razdoblju ovako sjednemo i  dogovorimo se oko novog proračuna. Uvijek sam bio otvoren za razgovor, pozivao i po meni je to jedna od najboljih solucija kojom Grad Zadar treba ići. Treću neću ni spominjati jer ovisit će o prve dvije.

Uslijedio je razgovor u kojem su svi govorili u isto vrijeme i izražavali svoje stavove, dok je Ante Rubeša tražio mišljenje Ministarstva uprave, ne preporuku, odnosno da Ministarstvo da naputke  Gradskom vijeću i vlastima kako postupiti u ovoj situaciji.

Enio Meštrović je ponavljao kako su ih prevarili i kako nema garancije da se to neće opet dogoditi te ponudio rješenje ovog problema, a to je da daju svi ostavke i da se ide na izbore.

– To bi se riješilo kroz mjesec dana i građani će odlučiti. Dok čekamo mišljenje može proći puno vremena i preko leđa građana, napomenuo je Meštrović i dodao kako gradska vlast i dalje radi po svome, ne uvažava oporbu, sastavlja proračun po svom iako nemaju većinu.

Tema izbora konstantno je provlačila kroz ovaj sastanak, pa je tako HSP-ov Mate Lukić tražio da svi odmah i sad na komad papira napišu svoje ostavke odmah, a ne u budućnosti, pri čemu je mislio na Meštrovića i njegov poziv na ostavke.

– Imam jedan prijedlog, da svi vi podnesete ostavke na svoje stranke i da se više nikada nećete kandidirati i onda ću vam i ja potpisati, da vam malo podignimo uloge, ponudio im je gradonačelnik.

Ante Rubeša prvi je napustio sastanak nakon što je kazao kako svih 44 amandmana treba uvrstiti u novi proračun i tri vijećnika Akcije mladih će glasati za to.

– Blokada nikome ne ide u prilog. Po meni nije moguće donijeti novi proračun u ovom trenutku jer ne postoji definirano kako bi mogli donijeti. Ako se prekrši zakon o proračunu, Gradsko vijeće se dovodi u situaciju da ga Vlada raspusti. Napravit ćemo sve da ovaj proračun s amandmanima koji su doneseni prođe, ono su prihvaćeni i vjerujem da rebalans ili novi proračun s navedenim amandmanima interes svih političkih opcija, mišljenje je SP-ovog vijećnika Danijela Radete.

– Kad netko nema većinu, onda se proračun radi zajednički. Prošle godine zatražili ste da se isprave izvori za amandmane, proračun je bio zakonit ali ste ih naknadno sve prebrisali. Pristajemo isključivo na novi proračun, u koji će biti ukalkulirani amandmani s izvorima financiranja iz kojih se mogu realizirati, rekao je Meštrović.

Dukićev zamjenik Ante Babić pojasnio je kako se amandmani ne mogu povući, jer je istekao rok od osam dana, novi amandmani se ne mogu podnositi jer je prošao rok od 45 dana, a i novac se počeo trošiti kroz nužno financiranje.

Vijećnik Damir Biloglav je, pak, kazao kako je najpoštenije prema građanima napraviti novi proračun.

– U obustavljenom proračunu nismo mogli zadovoljiti sve vaše apetite, a za novi imamo mogućnost razgovarati o svemu. Amandmani SDP-a i dr. Biloglava su već u proračunu, ostaje nam razgovarati o amandmanima koji se mogu izvršiti. Tražit ćemo preporuku Ministarstva pravosuđa i uprave, da vidimo idemo li u pravcu novog proračuna, rekao je Dukić.

U konačnici, nakon nešto manje od sat vremena dogovoreno je, dok se čekaju upute Ministarstva uprave, da se nastavlja sa sastancima i razgovorima oko novog proračuna jer, kako je zaključio Dukić, to ih ionako očito čeka.

 

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...