Nutricionisti objavili listu superhrane 2023.

Kimchi, kao i druga fermentirana hrana, zauzeo je prvo mjesto na godišnjoj listi 10 najboljih supernamirnica časopisa Pollock Communications i Today’s Dietitian.

Kimchi, tradicionalno korejsko jelo napravljeno od fermentiranog kupusa i gochugaru paste, nutricionisti su u novoj studiji proglasili jednom od 10 najboljih superhrana za 2023. godinu.

U godišnjem istraživanju naziva What’s Trending in Nutrition ispitano je 757 registriranih dijetetičara i nutricionista kako bi se utvrdilo koju će hranu bogatu hranjivim tvarima potrošači cijeniti 2023. godine.

Na prvom mjestu su kimchi, jogurt, kombucha čaj i ukiseljeno povrće, a slijede sjemenke, borovnice, avokado, orašasti plodovi, lisnato povrće, klorela i spirulina, zeleni čaj, žitarice i biljne vrste mlijeka. Prvi put u 11 godina, otkako se provodi istraživanje, svih 10 namirnica uklapa se u biljnu prehranu.

Dijetetičari smatraju da će, zbog rastućih životnih troškova, potrošači 2023. dati prednost zdravlju i tražiti funkcionalnu hranu koja jača imunitet i zdravlje probavnog sustava, zbog čega je fermentirana hrana zauzela prvo mjesto.

Kimchi je posljednjih godina postao popularan među potrošačima koji brinu o zdravlju zbog svojih probiotičkih, antioksidativnih, antimutagenih i antikarcinogenih svojstava, kao i drugih zdravstvenih prednosti. Prethodna istraživanja otkrila su da bi kimchi, uz drugu fermentiranu hranu, mogao pomoći u smanjenju gubitka kose i prevenciji tjeskobe kod mladih ljudi, piše Index.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...