Nutricionistica upozorova: Ove namirnice loše utječu na rad mozga

Konzumacija ultraprerađene hrane može znatno povećati rizik od raka mozga i jajnika, kaže Imperial College London. Kako donosi The Sun, ova hrana sadrži velike količine soli, masti, šećera i aditiva te samim time ima vrlo nisku nutritivnu vrijednost. Njihovo izvješće pokazalo je da ljudi koji redovito konzumiraju ultraprerađenu hranu imaju povećan rizik za dobivanje određenih vrsta raka.

Ipak, dr. Eleanor Bryant, nutricionistica i profesorica na Sveučilištu u Bradfordu, smatra da je danas iznimno teško u potpunosti izbjeći ultraprerađene namirnice, koje također utječu i na zdravlje mozga, prenosi Index.

– Danas je gotovo sva hrana prerađena, osim svježeg voća i povrća, zbog čega je iznimno teško pobjeći od nje te je u potpunosti izbjeći. Teško je pronaći hranu koja je zaista zdrava, a dokazi ukazuju na to da konzumacija prerađene hrane utječe na fizičko, ali i na mentalno zdravlje čovjeka, objašnjava Bryant.

Ultraprerađena hrana je ona koja je prošla kroz popriličnu preradu i često uključuje dug popis sastojaka. To su prvenstveno smrznuta jela koja se mogu brzo pripremiti poput tjestenine, pizze ili juhe, zatim konzervirani sokovi, kolači kupljeni u trgovinama, gotovi umaci za salate, mješavine za pripremu deserta, gumeni bomboni, čips te keksi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...