Obilježen Dana ružičastih majica; Nikad nisi prestar za “Čovječe, ne ljuti se!”

Učenici i nastavnici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića obilježili su ovaj petak Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Dan ružičastih majica.

Obilježavanje Dana ružičastih majica događa se svake godine zadnje srijede u mjesecu veljači, ali kako su u tom periodu učenici na drugom dijelu svojih zimskih praznika, odlučili smo održati aktivnosti tjedan ranije.

Vršnjačko nasilje je stalan problem, ali često neprimjetan jer se rijetko prijavljuje. Obilježavanjem Dana ružičastih majica, ali i kontinuiranom edukacijom učenika o ljudskim i dječjim pravima želimo prevenirati sve oblike nasilja u našoj školi i razvijati svijest o toleranciji. Postoji mnogo vrsta nasilja i sva su štetna za fizičko i psihičko stanje pojedinca. U novije vrijeme, osim fizičkog, psihičkog ili verbalnog nasilja, često se događa elektroničko nasilje, odnosno cyberbullying. Taj oblik virtualnog nasilja često se odvija i nenamjerno, te je važno da ga djeca znaju prepoznati i pravilno i pravovremeno reagirati.

Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića tradicionalno već više godina obilježava Dan ružičastih majica i svake godine su razne aktivnosti, ali s uvijek istom svrhom: uz zabavu i smijeh educirati sve sudionike u borbi protiv vršnjačkog nasilja.

Ove godine smo odlučili odigrati legendarnu igru „Čovječe, ne ljuti se!“ s učenicima kao figurama, a za napredovanje kroz polja potrebno je odgovarati na pitanja vezana za dječja i ljudska prava te pravila lijepog ponašanja.

Za ovu su priliku učenici ranije izradili veliku kocku kako bi bila u skladu s ljudskim figurama i koja je, naravno, u ružičastoj boji. Ploču smo nacrtali kredom ispred škole, a sudjelovati je mogao svatko tko je želio. Pokazalo se kako naši Ožanići imaju dobro znanje o ljudskim pravima, a izbacivanja iz igre nije bilo. U ovoj verziji igre „Čovječe, ne ljuti se!“ nitko se nije naljutio.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...