Održan drugi Dan vina i gastronomije Zadarske županije

Nakon prošlogodišnjeg premijernog izdanja, Turistička zajednica Zadarske županije priredila je u petak 10. veljače 2. izdanje susreta „Dan vina i gastronomije Zadarske županije“. Kongresna dvorana centra Fortis u Punta Skala Resortu tako je bila domaćin za preko 35 izlagača i 120 gostiju, mahom ugostitelja, hotelijera i F&B menadžera. Ovo jedinstveno događanje okupilo je sve one kojima je hrana sastavni dio posla, od proizvođača vina, sira, ribe i drugih prehrambenih proizvoda Zadarske županije, renomiranih chefova i stručnjaka iz područja eno-gastronomije, do predstavnika prehrambene i turističke industrije, distribucije i ugostiteljstva.

Bogat program je započeo dobrodošlicom u kojoj su svoje umijeće predstavile mlade snage, budući kuhari iz ugostiteljskih škola u Zadru i Pagu. Koristeći file inćuna, dimljeni brancin, pašku skutu te carpaccia, stvorili su slasne zalogaje za početak gastronomske avanture. Delicije mladih kuharskih nada upotpunio je osvježavajući koktel Maraschino Kiss. Mješavina likera Maraschino, zadarskog likera stoljetne tradicije i svjetskog renomea, i sirupa od višnje daje snažan slatko-kiseli okus, a uz svježinu soka limete donosi osvježenje i okus Mediterana.

Uslijedili su masterclassevi u izvedbi renomiranih chefova o suvremenim i tradicionalnim načinima korištenja namirnica Zadarske županije kao i degustacija. Tako su chefovi Damir Tomljanović (MasterChef) i Saša Began (restoran Foša, JRE) održali masterclass na temu ribe i plodova mora koristeći uz ribu uzgojenu u akvatoriju Zadarske županije, ali i popratne namirnice, poput paškog sira, tartufa i cvijeta soli, isključivo s ovog područja. Neke od delicija koji su ovi vrhunski chefovi pripremili bili su Macarons s jetricom od brancina, „Leteći“ burger od škampa s Hollandaise umakom, Sashimi od brancina ili Hama s ribljim demi glace umakom „Šlag na tortu“ stavio je chef Josip Vrsaljko sa sočnom Zadarskom tortom, čiji glavni sastojak, uz naranču i čokoladu, čine bademi, a oni su stigli ravno iz nasada lokalnog OPG.

Riječ eno-gastro stručnjaka čula se kroz panel raspravu u kojoj su sudjelovali: Saša Špiranec, ocjenjivač na Decanteru i osnivač Vinart Grand Tasting-a, Boris Šuljić, vinara i vlasnika hotela i restorana Boškinac (Michelinovu 1*), Ingrid Badurina Danielsson, direktorica Gault&Millau Croatia i Filipa Ercega, stručnjaka za maslinova ulja. Predavanje „Vinarstvo Dalmacije u kontekstu svjetskih trendova“ održala je Manuela Plohl, vinska konzultantica, predavačica WSET 3 razine i diplomantica na prestižnoj Weinakademie Österreich. Plohl je između ostalog istaknula kako Zadarska županija prednjači među svjetskim vinskim regijama u zastupljenosti ekološke proizvodnje.

Posjetiteljima su svoje proizvode predstavili brojni proizvođači iz Zadarske županije i to Degarra vinarija, Vina Bora, Vinarija Fiolić, Vina Korlat (Badel 1862), Kraljevski vinogradi, Figurica vina, PZ Mas-Vin, Vina Karaba, Ker-Vin vina, Vina Buljat, Velebna Vina, OPG Vina Vinketa, Vinarija Jokić, Paška Sirana, Sirana MIH, Sirana Gligora, Uljara Nadin, 2 Štorije, OPG Dušević, Cromaris, MarFish, Adriatic Shell, Marikomerc, Pelagos Net Farma, Solana Nin, Maraska, Brlog craft pivovara, Pršutana Puntica, Pršuti Butić, Mesnice Lukin, OPG Ivan Rogić, PZ Zeleni svijet, Stigma Šafran, Matak dalmatinski tartufi, Eko Mlikarija i OPG Iva Bulić.

Tim povodom direktorica Mihaela Kadija je izjavila:

– 2. izdanje Dana vina i gastronomije Zadarske podiglo je značaj događanja na još višu razinu. Uz standardno predstavljanje lokalnih proizvođača i njihovo povezivanje s ugostiteljima i hotelijerima našeg područja, ovogodišnje je izlaganje proizvođača, kušanje njihovih proizvoda, i razvijanje potencijalnih novih suradnji obogaćeno masterclassevima i zanimljivim panelima, a u konačnici ostvarena je bit svega – predstavljanje proizvođača pod jednim krovom“. Dodala je kako „smo na jednom mjestu pokazali snagu prehrambene proizvodnje i gastronomski potencijal Zadarske županije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...