Pakistan blokirao Wikipediju zbog vrijeđanja osjećaja muslimana

Pakistan je blokirao Wikipediju zbog povrjeđivanja “muslimanskog sentimenta”, a pakistanski premijer poništio je tu odluku nakon tri dana..

BBC News izvijestio je da su nacionalni medijski regulatori zaključali usluge Wikipedije nakon što je na njoj objavljen “blasfemičan sadržaj”. Prema pakistanskom zakonu, svatko tko je kriv za vrijeđanje islama ili islamskih ličnosti može biti osuđen na smrt.

AP News je izvijestio da je Pakistanska uprava za telekomunikacije (PTA) otkrila da je blokirala stranicu zbog ignoriranja roka od 48 sati za uklanjanje spornog sadržaja i zbog odbijanja istog. Wikipedia je također potvrdila zabranu na Twitteru, prenosi Index.

– Vjerujemo da je pristup znanju ljudsko pravo. Blokada Wikipedije u Pakistanu uskraćuje petoj najmnogoljudnijoj naciji na svijetu pristup najvećem besplatnom spremištu znanja. Ako se nastavi, također će svima uskratiti pristup pakistanskoj povijesti i kulturi, napisali su u objavi.

– Nadamo se da će nam se pakistanska vlada pridružiti u predanosti znanju kao ljudskom pravu i brzo vratiti pristup Wikipediji i Wikimedijinim projektima, tako da narod Pakistana može nastaviti primati i dijeliti znanje sa svijetom, dodali su.

“Bogohulni sadržaj dostupan je posvuda”

Mohsin Raza Khan, pakistanski stručnjak za društvene medije, osudio je blokadu za NBC News, rekavši da je “blasfemičan sadržaj” posvuda.

“Pakistanski medijski regulator i druga tijela trebali bi pokušati pronaći neko održivo tehničko rješenje za takve probleme jer je bogohulni sadržaj dostupan posvuda”, rekao je.

Međutim, tri dana nakon što je stranica cenzurirana, premijer Shehbaz Sharif ju je ponovno aktivirao. U izjavi koju je objavio njegov ured kazao je da smatra da nije prikladna mjera ograničavanja pristupa nekom nepoželjnom sadržaju/svetogrđu na njemu.

– Nenamjerne posljedice ove opće zabrane, stoga, nadmašuju njezine prednosti, dodao je

Blokiran je bio i TikTok

U listopadu 2020. Pakistan je blokirao platformu društvenih medija TikTok zbog “nemoralnog, opscenog i vulgarnog” sadržaja, prema AA-u. Međutim, 10 dana kasnije PTA je poništio zabranu nakon što je kineska platforma za dijeljenje obećala da će kontrolirati svoj “nezakoniti” sadržaj.

– Kao rezultat kontinuiranog angažmana, više rukovodstvo platforme uvjerilo je PTA u svoju predanost poduzimanju potrebnih mjera za kontrolu nezakonitog sadržaja u skladu s lokalnim zakonima i društvenim normama. PTA će nastaviti nadzirati platformu kako bi osigurao da se sadržaj protivan pakistanskom zakonu i društvenim vrijednostima ne širi, stoji u priopćenju PTA.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...