Pitali smo hoće li se situacija s nestankom struje ponavljati: “Vidim da je hladno, hvala Bogu ciklus povratka trajao je sat vremena. Neće se više dogoditi”

Žitelji županije, posebice iz kućanstava koja se griju na električnu energiju, jutros su ostali neugodno iznenađeni kada je u 10.50 naglo došlo do prekida opskrbe strujom.

Pogotovo jer su se Zadar i okolica probudili na stupnju ispod ništice.

Nadu Kolegu iz Službe za informiranje Hrvatskog operatera prijenosnog sustava upitali smo postoji li bojazan da će se isti scenarij ponoviti u poslijepodnevnim satima.

Ne, ne, neće se ponoviti. To su bili uobičajeni radovi. Uslijed njih može doći do ovakve situacije, ona izaziva lančanu reakciju. Kao kada doma uključite hrpu uređaja, pa vam odjednom iskoči osigurač i ne možete opet sve uključiti u isto vrijeme, već malo po malo. Hvala Bogu da nije bio neki veći kvar jer vidim da je hladno, pa da ludnica ne potraje, odgovara.

Kazuje kako je problem otklonjen u najbržem mogućem roku. Već za 20 minuta vratila se struja u pojedine trafostanice, ali trebalo je sat vremena da se sustav oporavi.

Za 20 minuta je došlo do napajanja jedne trafostanice, potom druge, ali cijeli ciklus trajao je sat vremena dok se, kako mi nazivamo stručnom terminologijom, cijeli konzum električne energije nije vratio, objašnjava.

Kolega kazuje na kojim je trafostanicama uslijed opterećenja došlo do pada napona.

Prilikom najavljenog i planiranog isključenja dalekovoda Bilice-Biograd, došlo je do pada na dalekovodu Korlat-Zadar u 10.50 minuta što je izazvalo lančanu reakciju pada napona električne energije u trafostanicama Zadar, Zadar Centar, Zadar Istok te Nin i Biograd. Uslijed toga je veći dio Zadarske županije ostao bez napajanja električnom energijom, zaključuje Kolega.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...