Policija zabilježila novi oblik računalne prijevare putem lažne stranice e-Građani

Rovinjska je policija zaprimila prijavu 23-godišnjaka koji je prevaren nakon što je zaprimio lažnu e-poruku. U tekstu poruke navodi se kako je Republika Hrvatska primatelju odredila financijsku pomoć za stanovanje u iznosu od 250,89€ i da se sustavu e-Građani zbog sigurnosti može pristupiti samo putem QR kôda i pristupne lozinke koja je važeća narednih 48 sati.

Oštećeni je slijedeći upute iz poruke pristupio svojem bankovnom računu, nakon čega mu je račun blokiran. Policija nastavlja poduzimati mjere i radnje na utvrđivanju okolnosti ove računalne prijevare.

Proteklih dana na veći broj adresa elektroničke pošte različitih primatelja u Hrvatskoj dostavljena je lažna poruka naslova ”Potvrda o prihvaćanju automatskog zahtjeva za pomoć u stanovanju”, u potpisu koje se navodi Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. U poruci se navodi odobrenje ”zahtjeva za pomoć u stanovanju za 2023. godinu”. Pravo koje se u poruci navodi ne postoji u hrvatskom sustavu socijalne skrbi stoga upozoravamo građane da se radi o prijevari.

Upozoravamo sve primatelje navedenih poruka da se radi o lažnim porukama odnosno pokušaju prijevare te upozoravamo građane da ne otvaraju niti koriste poveznice unutar poruka. Savjetujemo da poruku obrišete i da na nju ne odgovarate.

Kako bi se izbjegli ovakvi događaji, Policijska uprava istarska donosi nekoliko savjeta koji pomažu da se smanji broj on-line prijevara, odnosno koji indikatori mogu upućivati da se radi o internetskim prijevarama:

– Nude vam novac – Ako ste zaprimili neočekivanu poruku u kojoj vam nude financijsku pomoć, budite na oprezu! Napadači koriste loše financijske situacije i želju za novcem kako bi prevarili građane.

– Koriste QR kod kao poveznicu – Ako vas u e-pošti navode da skenirate QR kod radi veće sigurnosti, nemojte to napraviti! Korištenjem QR koda napadači lakše skrivaju stvarnu adresu stranice na koju vas vode i navode vas na pristup stranici putem mobitela na kojem je teže prepoznati prijevaru zbog manjeg ekrana.

– Vode vas na lažnu stranicu na kojoj morate ostaviti svoje osobne podatke – Skeniranjem QR koda dolazite na lažnu stranicu koja oponaša izgled e-Građani sustava i pristupne forme u obliku prijave tokenom internetskog bankarstva. Provjerite URL stranice na kojoj se nalazite i usporedite ga sa službenom stranicom.

– Tjeraju vas na brzu reakciju i unos osobnih podataka – “Lozinka za pristup vrijedi još 48 sati”. Stvaranjem osjećaja hitnosti napadači vas tjeraju na brzu reakciju i žele da djelujete nepromišljeno i bez kritičkog razmišljanja predate svoje osobne podatke!

Policija poziva građane da budu oprezni, a u slučaju da posumnjaju u prijevaru, prijave događaj policiji na broj 192.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...