Predsjednik Općinskog vijeća Vir Josip Bašić o tučnjavi na Viru: “Nisam sudjelovao u incidentu, radi se pokušaju provokacije”

Nastavno na medijske članke i događaj na Viru od 19.02.2023. godine, predsjednik Općinskog vijeća Vir Josip Bašić obratio se javnosti priopćenjem. Podsjetimo, 19. veljače došlo je do nereda i  tučnjave u kojoj su sudjelovali općinski predstavnici. Bašićevo priopćenje prenosimo u cijelosti.

“Nastavno na medijske članke i događaj na Viru od 19.02.2023. godine obraćam se zainteresiranoj javnosti ovim putem i molim medije da priopćenje objave u cijelosti.

Dana 19.02. 2023. godine sam sa grupom prijatelja sudjelovao u tradicionalnoj maškarskoj povorci i obilasku virskih kuća. Navečer sam sa bratom i nekoliko prijatelja otišao u šator na manifestaciju virskih maškara u organizaciji Općine Vir. Napominjem kako tamo nisam bio u svojstvu predsjednika vijeća već kao građanin i kao sudionik maškara. U šatoru piće nisam niti naručio niti ga konzumirao već razgovarao sa poznanicima i prijateljima koje sam tamo zatekao i sve to u jednoj dobroj i opuštenoj atmosferi. U jednom trenutku sam vidio kako konobar drsko rukom odmahuje mom bratu Luki Bašiću, a Mate Čulina zaposlenik Vir turizma se agresivno zaletio prema njemu s namjerom da ga udari.

U tom trenutku su se brzo pojavili zaštitari općinske tvrtke Vir zaštita i nastala je gužva te nisam ni mogao dobro vidjeti što se točno dešava. Niti na bilo koji način nisam u tome sudjelovao već normalno nastavio sa druženjem u šatoru. Nakon nekog vremena dolazi jedan sudionik maškara i poziva me da odem vani do brata jer se nešto dogodilo. Kad sam izašao van vidio sam brata Luku krvave glave u razgovoru s dvoje zaštitara Vir zaštite. Upitao sam zaštitare što se dogodilo i tko ga je udario, a njihov odgovor je bio da oni samo rade svoj posao i ono što im je naređeno.

U tom trenutku dolazi policija te sam im prišao i pitao treba li dati izjavu, na što su mi odgovorili da ne treba jer da nisam u nikakvom incidentu niti sudjelovao. Nakon toga napuštam prostor Kotarine i odlazim do obližnjeg lokala mog bratića Ante Bašića gdje je hitna došla po mog brata. Isto tako vidio sam Antu Bašića kako sjedi u policijskom vozilu. Još jednom sam pitao policijske službenike trebam li dati neku izjavu na što mi opet potvrđuju da ne treba jer nisam sudionik nikakvog incidenta. Ujutro oko 8 sati,ipak, policija dolazi po mene i vodi me u postaju gdje mi je rečeno da sam osumnjičenik i da sam uhapšen te me sprovode u pritvor gdje sam bio zadržan  sve do 16 sati kad smo odvedeni na sud.

Moram napomenuti kako je uhićen i moj otac Klaudijo Bašić koji uopće nije bio niti prisutan na prostoru Kotarine i navodnog incidenta.

Dok smo mi bili pritvoreni načelnik Općine Vir Marino Radović daje političke izjave pokušavaju prikazati mene i moju obitelj kao bahate divljake te da sam htio besplatno piti na račun Općine Vir što oštro odbacujem. Kao predsjednik vijeća osim naknade koja me zakonski pripada nemam nikakva druga materijalna prava niti sam ih tražio niti ih želim. Nemam niti službenu karticu niti pravo na troškove reprezentacije niti ih želim koristiti jer tu funkciju ne obavljam zbog nikakve osobne koristi, štoviše, trošim svoja osobna sredstva. Smiješno je da me za išta takvo optužuju oni koji razne povlastice i materijalna prava koriste svakodnevno.

Radi se o čistoj političkoj konstrukciji i pokušaju diskreditacije mene kao političkog oponenta. To potvrđuje naglašavanje mene kao predsjednika Općinskog vijeća i mog bratića Ante Bašića kao predsjednika OO-a HDZ Vir. Sumnjam da se radi o planiranom pokušaju provociranja incidenta kako bi mi se nanijela politička šteta.

Epilog svega ovoga je prekršajni postupak koji se nastavlja te od suda očekujem da ustvrdi stvarne činjenice, a ja ću se konzultirati sa pravnicima i odlučiti o daljnjim koracima u zaštiti svojih prava. Očekujem i da se u svojstvu osumnjičenika nađu i Darko Bašić, direktor Vir zaštite i Mate Čulina zaposlenik Vir turizma koji je udario mog brata što je sam i priznao, a ne u svojstvu svjedoka što smatram skandaloznim.

Očekujem i da se ispita moguće prekoračenje ovlasti djelatnika Vir zaštite i naredbe direktora Darka Bašića. Na osnovu njihovih iskaza i ostalih djelatnika Vir zaštite je i napravljen optužni prijedlog, a nas se držalo u pritvoru kao zadnje kriminalce. Imam podršku većine u Općinskom vijeću i nastavljamo sa svojim radom još odlučnije u provođenju naših politika.”

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...