Prihvatni centri za vozače zapele u snijegu puni, hoće li noć provesti na minusima u automobilima?

Čitateljica koja se javila portalu Index tvrdi da u prihvatnom centru u Gračacu više ne primaju putnike koji su ostali zaglavljeni na cesti.

“Moji suprug i dva mala sina su upravo potjerana iz prihvatnog centra u Gračacu jer je prenatrpan!!! Poslali ih sve u koloni na benzinsku do koje se ne može doci!! I sad je gotovo jer se ne mogu s mjesta pomaknuti. U 10 su krenuli iz Imotskog. I nitko ništa ne cisti po cesti! Užas živi”, piše čitateljica.

Ranije nam se javio čitatelj koji pak kaže da su u centru dobili piće i hranu.

“Imamo vode i sendviča koje su nam pripremili, čaj i kavu. Roditelji s djecom nisu sigurni gdje i kako će prenoćiti jer smo za sada na stolicama, ali nadamo se pozitivnim vijestima uskoro. Ovdje su volonteri Crvenog križa i lokalnog stožera Civilne zaštite koji cijelo vrijeme paze da ničega ne fali i da je svima ugodno”, piše.

Gospić spreman s 50 kreveta

Voditelj službe Civilne zaštite u Gospiću Jozo Živković rekao je za Hinu da je za putnike otvorena sportska dvorana u kojoj je bio Prihvatni centar za raseljene osobe iz Ukrajine, te da je tu već nekoliko desetaka ljudi.

“Možemo primiti puno ljudi, pripremljeno je i više od 50 kreveta, na raspolaganju su i sanitarni čvorovi s tuševima. Bit će i čaja, kao i druga potrebna pomoć ljudima koji ne mogu dalje putovati, i to sve dok se prometno ne poveže sjever i jug Hrvatske”, rekao je Živković.

Kontakt broj Prihvatnog centra Ličko-senjske županije smještenog u Gospiću je 098 181 7765.

Dežurne ekipe su na terenu, ali vozači su se požalili da snijega ima na cesti jer kad ralica prođe, zbog naleta vjetra, vrlo brzo nastane novi sloj. Jedan od njih kazao je da je satima blokiran i da bi do prihvatnog centra mogao jedino pješice.

HGSS: Naše su ekipe spremne reagirati u svakom trenutku

“Prema izvještaju Hrvatski autokluba trenutno nema slobodnog cestovnog pravca za sve skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta. Sjetite se, sigurnost uvijek dolazi na prvom mjestu! Važno je poštivati upozorenja i savjete te se ne izlagati nepotrebnim rizicima. Naše su ekipe spremne reagirati u svakom trenutku”, poručili su iz HGSS-a.

HAK-ovo izvješće o stanju na cestama od 20 sati

Do daljnjega NEMA slobodnog cestovnog pravca za SVE skupine vozila iz smjera Dalmacije prema unutrašnjosti i obrnuto (meteorološki uvjeti).

Zbog većeg broja vozila koja su već isključena iz prometa na odmorištima i parking mjestima savjetujemo da se ne kreće na put na navedenoj relaciji.

Zbog iznimno nepovoljnih vremenskih uvjeta uzrokovanih snijegom u Lici i Gorskom kotaru, te jakom burom u priobalju, molimo vozače da poštuju ograničenja na pojedinim državnim cestama koje su zatvorene za sav promet odnosno za pojedine skupine vozila te da ne kreću na put ukoliko nije neophodno.

U tijeku je zimsko održavanje cesta pa su česti zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje!

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru. Prometna policija će povremeno isključivati vozila na pojedinim čvorovima na autocesti A1, ovisno o priljevu vozila.

U priobalju puše bura, povremeno s olujnim i orkanskim udarima. U prekidu su pojedine trajektne, katamaranske i brodske linije. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji i obrnuto; trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci ili Istri i obrnuto.

Za sav promet zatvorene su (zbog vjetra i snijega):

  • dionica autoceste A1 Zagreb-Split-Ploče između čvorova Sveti Rok i Posedarje;
  • dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice;
  • državna cesta DC1 Udbina-Gračac-Knin;
  • dionica Jadranske magistrale (DC8) između Senja i Svete Marije Magdalene (zbog vjetra);
  • državna cesta DC27 Gračac-Obrovac;
  • državna cesta DC50 Gračac-Sveti Rok-Gospić;
  • državna cesta DC54 Maslenica-Zaton Obrovački;
  • državna cesta DC25 Gospić-Karlobag;
  • državna cesta DC218 Bjelopolje-Donji Lapac;
  • županijska cesta ŽC5217 Dobroselo-Mazin;
  • županijska cesta ŽC4030 u mjestu Petrov Vrh (Kutjevo);
  • ŽC5032 Mrzle Vodice-Gornje Jelenje;
  • LC59122 Ledenik-Šušanj i LC59123 Šušanj-Konjsko;
  • Paški most;
  • Krčki most.

Samo za osobna vozila otvorene su:

autocesta A1 između čvora ŠESTANOVAC i čvora ZAGVOZD u oba smjera, zbog zimskih uvjeta, dionica riječke obilaznice (A7) između čvorova Škurinje i Orehovica (obilazak je kroz grad Rijeku); Jadranska magistrala (DC8) između Novog Vinodolskog i Senja.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...