Proračun je nezakonit, što sada? Mijolović: “Zadnji korak je raspuštanje Gradskog vijeća. Nadam se da ćemo prije toga usvojiti novi proračun”

Gradonačelnik Branko Dukić koncem prošle godine ustvrdio je kako Zadar ima nezakonit proračun zbog izglasanih “nezakonitih” amandmana vijećnika SDP-a, Akcije mladih i Nezavisne liste Enija Meštrovića, a zbog čega je funkcioniranje Grada dovedeno u pitanje. Proslijedio ga je Ministarstvu financija na procjenu koje je nakon nešto više mjeseca potvrdilo odluku o obustavi proračuna.

Ivan Mijolović, pročelnik Upravnog odjela za financije Grada Zadra objašnjava nam koji su idući koraci.

Ministarstvo financija potvrdilo je akt o obustavi proračuna kojim je gradonačelnik tvrdio da je proračun nezakonit. U nekom idućem periodu mi ćemo na sjednici Gradskog vijeća ponovno morati imati točku proračuna na kojoj ćemo usvojiti novi koji će, nadam se, biti zakonit, odgovara Mijolović i kazuje da nam još uvijek ne može potvrditi kada će ova stavka biti na rasporedu.

Do tada imamo odluku o financiranju nužnih rashoda s kojom ćemo egzistirati do izglasavanja proračuna, objašnjava.

Kako je Zadar s neizvjesnom financijskom situacijom ušao u novu godinu, upitali smo ga kako Grad trenutno funkcionira i jesu li se pojavili prvi problemi?

Je, mi po ovoj odluci možemo financirati nužne rashode i preuzete obveze, međutim ne možemo pokrenuti postupak javne nabave za sve projekte koje trebamo započeti, budući da to ne može biti predmet ove odluke, odnosno da nemamo sredstva za isto. Tako smo već imali javnu nabavu za rekonstrukciju ceste Jakova Subića od Cezana, ali nismo mogli ići na odabir i ugovaranje jer je to nova obveza koja se po ovome ne može financirati, kazuje.

Odluka sada ide na ocjenu Vrhovnog suda. Što to znači?

Vrhovni sud je zadnja instanca. Ukida proračun ukoliko je nezakonit i daje rok od 45 dana da se donese zakonit proračun. Ako se u tom roku ne donese, Gradsko vijeće se raspušta, upoznaje nas pročelnik a aktualnom situacijom.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...