Raste broj zaraženih streptokokom u Hrvatskoj, među oboljelima sve više djece

Broj zaraženih streptokokom u Hrvatskoj raste, a u protekla dva tjedna zbog te je bakterije preminulo pet osoba, što je najviše u posljednjih sedam godina.

Odgovore zašto je streptokok toliko opasan, koji su uzroci, simptomi te na što treba paziti su za emisiju HTV-a “Dobro jutro, Hrvatska” otkrili infektolozi dr. Srđan Roglić i dr. Bruno Baršić.

“To je infekcija u kojoj dolazi do prodora streptokoka u krvotok što nije uobičajeno. On luči neke toksine pa pravi teže kliničke slike. Osim streptokoknih angina moguće su malo teže infekcije”, rekao je infektolog KB-a Dubrava Baršić za “Dobro jutro, Hrvatska”.

“Ako govorimo o streptokoknoj angini to je više bolest djece nego odraslih. Ako govorimo o invazivnim infekcijama uzrokovanim streptokokom onda je mrvicu veća incidencija u odraslih nego kod djece”, rekao je Roglić, pročelnik odjela za malu djecu s jedinice za intenzivno liječenje u Klinici za infektivne bolesti “Fran Mihaljević”.

Infektolog Baršić upozorava da, kao i kod svih kapljičnih infekcija, i kod streptokoka treba izbjegavati bliski kontakt. Napominje da je važno nositi maske i imati dobru higijenu ruku. To je osobito bitno u posljednje vrijeme jer više i teže obolijevaju djeca, naveo je liječnik.

Liječnici upozoravaju da je streptokoka, kao i kod svake bolesti, najvažnije prepoznati što ranije o čemu se radi jer ta bakterija uzrokuje širok dijapazon bolesti.

“Najčešće su to upale grla. Ne mogu reći da roditelj može razlikovati streptokoknu upalu grla od neke druge. Dijete s upalom grla treba pregled liječnika i onda će on procijeniti o čemu se radi. Što se tiče šarlaha on se prepoznaje po osipu koji je dosta karakterističan i većina liječnika bi ga morala znati prepoznati.

Druge infekcije već invazivnije i uzrokuju težu kliničku sliku i same po sebi su dovoljno teške da bi netko shvatio da se treba javiti liječniku”, rekao je infektolog Roglić za “Dobro jutro, Hrvatska”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...