Saborski zastupnici danas raspravljali o novom Zakonu o vodama, spremaju se promjene

Saborski  zastupnici složili su se na današnjoj raspravi o izmjenama Zakona o vodama da je voda važno javno dobro za građane, pri čemu je oporba upozorila na rizike od privatizacije vodovoda, povećanja cijena i velikog gubitka vode u sustavu vodoopskrbe, za što još ne postoji rješenje.

Vesna Vučemilović (Klub Hrvatskih suverenista) naglasila je da je vodoopskrbni sustav star i tehnološki neopremljen izrazivši sumnju da će lokalne jedinice išta napraviti ako ne budu financijski penalizirane.

Zbog strogih kriterija Europske unije o smanjenju gubitka vode i “ambicioznih” rokova Vučemilović se boji da ćemo doći u situaciju sličnu onom s otpadom.

– Bojim se da rupe u vodovodnom sustavu ozbiljno ukazuju na rupe u našem razmišljanju, ustvrdio je Davor Dretar (Domovinski pokret).

Anka Mrak Taritaš (Klub Centra i GLAS-a) kaže da se pojavom direktive Europske unije ponašamo kao da krećemo od nule pritom navodeći niz postojećih dokumenata koji su tijekom godina definirali gospodarenje vodom u Hrvatskoj.

Već smo trebali imati suvisli plan kako smanjiti gubitke u mrežama, dodala je Mrak Taritaš.

Mišel Jakšić (Klub SDP-a) podržao je decentralizaciju kako bi se o vodi brinuli oni koji je i koriste, ali naglašava da se decentralizacija ne provodi tako da se potezom pera prebaci na jedinice lokalne samouprave.

Definirati količinu vode koju će jedinice lokalne samouprave plaćati ugroženim stanovnicima

Željko Pavić (Klub Socijaldemokrati) predložio je da se u zakonu definira količina vode koju će jedinice lokalne samouprave plaćati ugroženim stanovnicima, a dio procjene rizika treba prebaciti na opskrbljivače i definirati rokove u kojima će procjenu gubitka u sustavima javne vodoopskrbe morati raditi svi vodoopskrbljivači.

Jelena Miloš (ZLB) smatra da u izmjenama zakona nije dobro obuhvaćena skupina socijalno ugroženih građana. Način na koji se raspravljalo o gubitku vode, vodovodima i poskupljenjima nazvala je licemjernim i krajnje neodgovornim poručivši kako glavni cilj rasprave ne bi trebalo biti stjecanje političkih poena, nego preuzimanje odgovornosti.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) nazvala je pak lažnom podršku vladajućih javnom dobru jer instalacijom javnih slavina država “očito nameće jedinicama lokalne samouprave zadaću koju će same financirati”.

Smatra da zakonodavac ovakvim zakonima želi prisiliti jedinice lokalne samouprave na privatiziranje još više izvora vode.

Ljubica Maksimčuk (Klub HDZ-a) smatra da će zakon, osim usklađivanja s pravnim stečevinama Europske unije, donijeti pozitivne aspekte zdravlju i životu stanovništva te napredak gospodarskih i javnih djelatnosti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...