SAD i Kanadu zahvatila polarna hladnoća, očekuju se temperature do -50 stupnjeva

Povijesna polarna hladnoća: meteorološke službe Sjedinjenih Država i Kanade jučer su pojačale upozorenja zbog niskih temperatura koje bi mogle dosegnuti i do -50 stupnjeva Celzijevih na američkom sjeveroistoku i u istočnoj Kanadi, pogođenima ledenim vjetrom.

U državi Maine temperatura u petak navečer i u subotu mogla bi pasti do čak -51 stupanj Celzijev, prema priopćenju Nacionalne meteorološke službe (NWS). Radi se o “epskom arktičkom hladnom udaru”, situaciji kakvu sjeverni i istočni dio Mainea nije doživio od 1982. i 1988., kaže NWS.

U Montrealu osjet temperature -41 stupanj

U nekim dijelovima američkog sjeveroistoka temperature bi uz udare ledenog vjetra “mogle doseći najnižu razinu u desetljećima ili čak razinu nikad dosad zabilježenu”, navodi NWS.

S druge strane granice izdana su upozorenja na polarne hladnoće za istočnu Kanadu, a tamošnje ministarstvo za okoliš upozorilo je na opasnost od ozeblina za nekoliko minuta. Prolaznici u Montrealu imali su jučer osjet temperature od -41 stupanj, uz snažne udare vjetra. Elektroprivreda Hydro-Québec pozvala je na štednju energije, a vlasnici pasa zamoljeni su da ih utople.

U glavnom gradu Ottawi udruge poput Salvation Army podijelile su visokogorske vreće za spavanje beskućnicima koji nisu smješteni u skloništima kako bi izdržali temperature do -40 stupnjeva. U gradu je vidljivost u noći na petak bila gotovo nikakva zbog snježnih padalina uz jak vjetar. I južniji dijelovi SAD-a će ove noći biti vrlo hladni, posebno Boston i New York, gdje se očekuje do -15 stupnjeva

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...