Sutra se u Kalima održava završna konferencija projekta Nabava i postavljanje montažne Ribarnice u Kalima

U četvrtak će se u Kalima održati  predstavljanje i završna konferenciju EU projekta Općine Kali „Nabava i postavljanje montažne Ribarnice u Kalima“. Završna konferencija će se održati na otvorenom prostoru u Kalima,u luci Batalaža.

Ukupna vrijednost ovog projekta Općine Kali iznosi 44 tisuće eura, a 100% je financiran iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, putem Natječaja LAGUR-a Plodovi mora. Nova montažna ribarnica sa svom tehničkom opremom za očuvanje hladnog lanca te kvalitetom doprinijet će prepoznatljivosti brenda Kali kao najribarskijeg mjesta na Jadranu.

Objekt sadrži svu potrebnu rashladnu opremu za čuvanje ribe i plodova mora na niskoj temperaturi, a priključen je na komunalne instalacije struje, vodovoda i odvodnje. Montažni prenosivi kiosk tlocrtne je površine 12 m2, vanjskih tlocrtnih dimenzija: 4,66 m x 2,56 m. Cijena kioska s opremom iznosi 290 tisuća kuna, ili 38,5 tisuća eura.

Uz montažnu konstrukciju kiosk uključuje vanjsku stolariju, elektroinstalacije, tendu i klima uređaj. Unutarnja oprema uključuje vitrinu za prodaju ribe, rashlad s dvoje vrata i agregatom, inox ploču, inox masku, digitalnu vagu, inox kuke, sudoper, bojler, slavinu, ledomat, zamrzivač, policu i garderobni pvc ormar. Montažna ribarnica je nedavno postavljena pored novog prometnog kružnog toka (rotora) u uvali Batalaža u Kalima.

S obzirom da se predviđena lokacija za postavljanje ribarnice nalazi neposredno uz morsku obalu i posjećenu luku Batalaža, ovim projektom utjecat će se na prepoznatljivost Općine Kali kao ribarskog područja.

Odabrana lokacija je prometno vrlo lako dostupna kupcima te je postavljanje iste planirano na kružnom raskrižju četiriju važnijih nerazvrstanih cesta koje povezuju udaljene dijelove naselja, od kojih jedna direktno izlazi na državnu cestu D110.

Novom montažnom ribarnicom upravljat će HRIPA d.o.o. za komunalnu djelatnost, u 100% vlasništvu Općine Kali. Ribarnicu u Kalima koristit će registrirani obrtnici i lokalni ribari koji će od komunalnog poduzeća uzimati prodajni pult ribarnice u kratkoročni najam.

Postojeća općinska ribarnica na Trgu Marnjiva u Kalima posjeduje minimalnu tehničku opremu za prodaju ribe, bez prodajnog pulta od inox čelika, bez frižidera, ledomata ili rashladne komore te je od ovaj projekt od izuzetne važnosti za unaprjeđenje usluge prodaje ribe u Kalima.

Dugoročna svrha projekta „Nabava i postavljanje montažne ribarnice u Kalima“ je povećanje dostupnosti svježe lokalne ribe i proizvoda ribarstva i akvakulture na području Općine Kali te pronalaženje novih modela i kanala suradnje u svrhu povezivanja ribara s kupcima. Provedba projekta doprinijet će zaštiti zdravlja i sigurnosti potrošača i smanjiti crno tržište prodaje ribe. Na taj način povećat će se konzumacija lokalne svježe ribe, ne samo od mještana već i gostiju i turista.

Projekt „Nabava i postavljanje montažne ribarnice u Kalima“ utjecat će na područje LAGUR-a  na način da će se otvaranjem novih prodajnih mjesta i promotivnim aktivnostima doprinijeti očuvanju i oživljavanju ribarske tradicije što će pozitivno djelovati na razvoj navedenog sektora. Stvaranjem mogućnosti za otvaranje novih radnih mjesta direktno će se pozitivno utjecati na smanjenje stalne depopulacije područja posebno odlaskom mladih i obrazovanijih stanovnika.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...