Sveučilište u Zadru i Kino Zona pozivaju na predstavljanje knjige Geography of Horror – Spaces, Hauntings and the American Imagination

Sveučilište u Zadru i Kino Zona pozivaju na predstavljanje knjige Geography of Horror – Spaces, Hauntings and the American Imagination, koje će se održati 15. veljače u maloj dvorani Kazališta lutaka Zadar s početkom u 20 sati. O knjizi će govoriti Tomislav Brlek i njezin autor Marko Lukić.

Knjiga Geography of Horror – Spaces, Hauntings and the American Imagination predstavlja sveobuhvatno čitanje iskustva zasnovanog na konceptima prostora i mjesta. Od samog rođenja američkog horor žanra, odnosno američkog romantizma devetnaestog stoljeća, do njegova uspona i evolucije u dvadesetom i dvadeset prvom stoljeću. Istražujući niz narativa, ova je studija usredotočena na ulogu prostora i mjesta kao ključnih elemenata za uspješnu artikulaciju horora.

Analiza se koristi različitim teorijskim premisama i konceptima koji pripadaju humanoj geografiji, koja, iako je dio šire discipline geografije, svoju pozornost pretežno usmjerava na prisutnost i djelovanje čovjeka. Povezujući takva teorijska čitanja s američkim žanrom horora koji se neprestano razvija, ova knjiga nudi jedinstveni uvid u akademski neistraženo, transdisciplinarno prostorno utemeljeno čitanje žanra.

Marko Lukić izvanredni je profesor na Odjelu za anglistiku Sveučilišta u Zadru, gdje predaje kolegije o američkoj književnosti, gotičkom i horor žanru, popularnoj kulturi i kulturnoj teoriji. Njegovi istraživački interesi uključuju američku popularnu kulturu, humanu geografiju i prostornost u književnosti i filmu te suvremeni horor žanr.
Tomislav Brlek predaje na Katedri za opću povijest književnosti Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Član je Association Internationale de Littérature Comparée, T.S. Eliot Society, Hrvatskog semiotičkog društva, Društva filmskih kritičara i Društva književnih prevoditelja. Autor je knjiga Lekcije: studije o modernoj književnosti (Školska knjiga, 2015) i Tvrdi tekst: uvid i nevid moderne hrvatske književnosti (Fraktura, 2020).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...