U atriju Kneževe palače otvorenje izložbe Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski

Narodni muzej Zadar, Etnološki odjel i Pedagoška služba u suradnji sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar poziva na otvorenje izložbe Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski, u petak, 10. 2. 2023. godine u 12h u atriju Kneževe palače (II Palače).

Izložba je postavljena u Edukativnoj dvorani, Maloj izložbenoj dvorani i u staklenim nišama u atriju Kneževe palače.

Izložba je osmišljena kao priča o kazališnim kostimima i maskama povezanim s likovima Commedie dell’arte – Komedije maski. Izdvojeni su likovi Pulcinella, Arlecchino i Colombina kao preteča svih komičnih sluga, sluškinja, mladića i djevojaka na koje često nailazimo u kazališnim predstavama i u maškarama danas. Naglasak je stavljen na razvoj likova i njihovu transformaciju u likove: Pierrota i Colombine; Klauna i Balerine.

Izložbom predstavljamo kazališne kostime, skice i fotografije, interpretirane ili original likove Commedie dell’arte: Pulcinella, Arlecchino i Colombina iz različitih predstava, kostimografkinje Marije Šarić-Ban i projekata ostvarenih u suradnji sa Školom primijenjene  umjetnosti i dizajna Zadar. Bit će izložene i maske oblikovane na stručnim radionicama izrade Maske i ilustracije, radovi učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar inspirirani temom izložbi nastalih u suradnji s njihovim mentoricama profesoricama Katom Prskalo i Sandrom Bačić te voditeljicom radionica Marijom Šarić-Ban.

Izložbi će biti pridruženi i dječji radovi OŠ Voštarnice i DV Latica vezani uz radionice Maske za vrtiće i osnovne škole u suradnji s Pedagoškom službom NMZ i pedagoginjom Lucijom Sekulom. Edukativnom izložbom Pierrot i Colombina; Klaun i Balerina; izložba kostima i maski uz radionicu Maske upoznajemo sudionike radionica i posjetitelje muzeja s kazališnim kostimom i maskom, likovnom i scenskom umjetnosti te načinom na koji tematizirati masku i kostim i kao kostim za maškare i kao muzejski predmet – izložak, kako osmisliti i oblikovati masku/lik i kako nastaje izložba od ideje do realizacije. Izložbom tematiziramo muzej kao mjesto čuvanja i izlaganja, mjesto susreta, izmjenjivanja iskustava i prenošenja znanja.

Kustosica izložbe: Marija Šarić-Ban

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...