U dio novouređenog Centra za mlade uskoro useljava Gradska knjižnica, ostatak zgrade još čeka korisnike; Erlić: “Važno je da se steknu svi preduvjeti da se može početi s radom”

Gotovu zgradu Centra za mlade u bivšoj vojarni Stjepana Radića danas je obišao novi ministar regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlić, u pratnji gradonačelnika Branka Dukića i suradnika. Tijekom obilaska zgrade, kojoj se trenutno uređuje okoliš, ministar je dobio saznanja o tome da je sve spremno za useljenje Gradske knjižnice, odnosno Odjela za mlade koji bi se, kako je najavljeno, trebao useliti kroz mjesec ili dva dana.

No, dok ostatak novouređene zgrade čeka korisnike, a njihovo se, pak, useljenje ne nazire tako skoro.

–  Što se tiče Centra za mlade, odnosno ovog drugog dijela zgrade, tu je situacija nešto složenija jer nije formirana ustanova koja zapravo treba potpisivati sve ugovore i upravljati samim Centrom, dakle potpisivati ugovore s budućim  udrugama koje će funkcionirati unutar samog Centra. Nadamo se da će se ta situacija što prije razriješiti jer je to na korist građana i grada. taj prostor treba zaživjeti kao prostor kreacije, kulture, kao prostor u kojem će se te udruge izražavati, bile one likovne, glazbene, bilo kojih drugih područja djelovanja i veliki polivalentni koncertni prostor koji ovdje može primati izvođače, tako da će ovo biti jedan primjer novog, kulturnog, urbanog sadržaja u kojem će se taj program odvijati i jedno novo, vjerujem, omiljeno mjesto za mlade Zadrane u budućnosti, ali je važno da se steknu svi preduvjeti da se može početi s radom, naglasio je ministar Erlić.

Ipak, obzirom na problem oko osnivanja javne ustanove koja bi koordinirala prostorom, zgrada i dalje nije useljena, a u tijeku su, kako smo spomenuli, radovi na uređenju okoliša koji bi trebali, saznajemo, biti gotovi do polovice travnja. Na prostoru iza Centra, gdje se svojedobno odvijao KvartArt, planirano je parkiralište, ali s multifunkcionalnom svrhom jer bi bilo pogodno i za razna događanja, baš onakva kakva su bila tijekom KvartArta.

No, zašto je potrebno da se osnuje spomenuta ustanova, pojasnio je gradonačelnik Branko Dukić:

– Centar za mlade se osniva kao jedno zasebno područje i normalno da jedna ovakva zgrada, u koju je uloženo 40-ak milijuna kuna plus okoliš, zavrjeđuje da dobije jednu zasebnu ustanovu koja će voditi brigu o ovom prostoru i, naravno, o svim aktivnostima. To je jedna, rekao bih, obaveza. Ako se ne bude to mogli, jer je došlo do problema u Gradskom vijeću, ako se ne može osnovati ustanova, mi dapače o radimo preko našeg Upravnog odjela za kulturu i šport, ali to je jedna nakaradna situacija. Ne možete onda sve dobro voditi i morate imati nekog profesionalca i profesionalni sastav ljudi ovdje koji će voditi brigu o svim korisnicima i svakodnevnu brigu o ovom prostoru jer smo uložili puno truda i puno volje i vremena da bi došli do Centra za mlade.

Gradska pročelnica za kulturu Dina Bušić ponovila je kako su tijekom protekle dvije godine komunicirali sa svim udrugama koji bi eventualno bile korisnice prostora Centra za mlade.

– Svi znamo koji su modeli pogodni za početak, ali to ne znači da će model s kojim započnemo vrijediti za dvije, tri ili za pet godina kada naše udruge ojačaju, kada stasaju, kada se iskoordiniramo u ovom prostoru. Prostor je velik, u potpunosti je nov i on uistinu traži koordinaciju u tehničkom smislu kroz ustanovu. Isto tako, sami troškovi, materijalni, koji predstoje, nešto su što udruge same ne bi mogle podnijeti. Dakle, moramo raditi u suradnji i zajedno, Grad Zadar, Upravni odjel za kulturu i udruge. Participacija udruga u prvoj fazi definitivno je na razini programa. To je isto tako sudjelovanje u radu i to je ono što je najvažnije, sam programski dio koji će se odvijati u Centru za mlade u potpunosti je prepušten udrugama, a uvjereni smo u to koliko su one zapravo aktivne i koliko kvalitetno rade kada smo isto tako zajednički radili projekt KvartArt kojeg se svi jako dobro sjećamo i koji je na ponos svima nama, i udrugama i Gradu i Gradskoj knjižnici i Koncertnom uredu koji su bili partneri, dodala je.

Dakako, zgradi nedostaje oprema, a i njena će se nabava vršiti putem natječaja europskih fondova.

– Centar je spreman za useljenje i kada potpišemo ugovore s budućim korisnicima, svima nam je želja da organski i zajednički malo po malo opremamo Centar, obzirom na to da su potrebe različite, jedna je potreba za udrugu koja se bavi glazbom, druga kazalištem, treća plesom ili će se pojaviti cijeli niz novih. Imamo na vidiku cijeli niz studentskih udruga, udruga mladih koje tek trebamo upoznati i kojima trebamo pružiti platformu za rad. Pred nama su isto tako novi natječaji Europske unije koji će nam pomoći da dođemo do ozbiljnije opreme koja nam je potrebna, tonske opreme, svjetla itd. Međutim, ono što je potrebno za sada za početak udrugama nije neka velika oprema, a i bili bismo zadovoljni da uđemo u sam prostor unoseći nekakav namještaj, nešto što je potrebno za osnovni rad koji ne mora biti dopremljen ne znam otkud. Pozivamo naše udruge da pokrenemo cijelu ovu priču i da zajednički otvorimo Centar, zaključila je Bušić na kraju.

Cijelu fotogaleriju možete pogledati OVDJE.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...